Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς καθώς όπως τόνισε οι πολίτες έχουν μπερδευτεί από την καθυστέρηση για το Brexit και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “ οι Βρετανοί καλούνται να πάνε να ψηφίσουν, αλλά για τι;»
Μάλιστα ο 58χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και σημερινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τώρα φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Reuters αν οι “Βρετανοί ευρωβουλευτές θα μείνουν για πολύ;” καθώς το Brexit κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολλανδία είναι από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας στην Ευρώπη και η απογοήτευση του Τίμερμανς με το Λονδίνο αντανακλά τον γενικότερο θυμό σε όλο το μπλοκ, τόσο με το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 όσο και με τις χαοτικές και ανεπιτυχείς μέχρι τώρα προσπάθειες αποχώρησης.
Τα ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά χαμηλά. Οι 751 έδρες θα καλυφθούν μέσω των εκλογών στα 28 κράτη-μέλη, όπου μεμονωμένα κόμματα πραγματοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία κυρίως για ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος.
Οι Βρετανοί θα εκλέξουν 73 βουλευτές, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να παραιτηθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εν τέλει ψηφίσει μια συμφωνία αποχώρησης ύστερα από συνεχείς αποτυχίες – ένα σενάριο που ποτέ δεν περίμενε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός που προκήρυξε το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι το δίδαγμα από το Brexit είναι το πόσο επικίνδυνο είναι να γίνεται υπεραπλούστευση θεμάτων που μπορούν να προκαλέσουν πόλωση στην κοινωνία.
«Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ενόχληση (στη Βρετανία) αλλά πότε τεράστιο ζήτημα – άρα αυτή είναι μια κρίση που δημιουργήθηκε από πολιτικούς, η οποία οδήγησε σε απόλυτη παράλυση την κοινωνία», δήλωσε.