«Πρεσβεία ΗΠΑ» στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά γράφουν οι τουλάχιστον τρεις πινακίδες που τοποθετήθηκαν το πρωί της Δευτέρας (07.05.2018) στους δρόμους της Ιερουσαλήμ.
Οι εργάτες που ανέλαβαν να τοποθετήσουν τις πινακίδες στους δρόμους της Ιερουσαλήμ άρχισαν από νωρίς τις εργασίες. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ ήθελαν να είναι όλα έτοιμα την ημέρα που θα γίνουν τα εγκαίνια.
Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν κοντά στην τοποθεσία του κτιρίου του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ. Εκεί θα στεγαστεί και η πρεσβεία όταν θα «μετακομίσει» επισήμως εκεί από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαΐου.
“Δεν είναι όνειρο. Είναι πραγματικότητα. Είμαι υπερήφανος και συγκινημένος που σήμερα το πρωί κρέμασα τις πρώτες νέες πινακίδες που κατασκευάστηκαν για την πρεσβεία των ΗΠΑ”, έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ.
Ο Μπαρκάτ χαρακτήρισε “ιστορικό γεγονός” την μεταφορά της πρεσβείας περιγράφοντας την Ιερουσαλήμ ως “αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού”. Στο χώρο του προξενείου, εκσκαφείς καθάριζαν την περιοχή από τους θάμνους, ενώ εργάτες τοποθετούσαν πινακίδες με την ένδειξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στους δρόμους.
Στο Ισραήλ, οι πινακίδες στους δρόμους έχουν πολλές φορές πέσει θύματα βανδαλισμού με τους εβραίους να σβήνουν την επιγραφή στα αραβικά ή αντίστοιχα τους άραβες στα εβραϊκά. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας υποβάθμισε τον κίνδυνο να συμβεί κάτι ανάλογο και με αυτές τις πινακίδες.
“Δεν επιτηρούμε τις πινακίδες της πρεσβείας, αλλά φυσικά και υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας γύρω από την πρεσβεία, τα οποία ήδη εφαρμόζονται”, είπε ο δήμαρχος. “Επίσης υπάρχουν νέες κάμερες κλειστού κυκλώματος που τοποθετήθηκαν στην περιοχή. Η περίμετρος και όλες οι κινήσεις στην περιοχή παρακολουθούνται στενά”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι εκπληρώνει τις προεδρικές δεσμεύσεις πολλών δεκαετιών. Άλλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχουν πράξει το ίδιο, αποφεύγοντας ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινιών, οι οποίοι επιθυμούν το δικό τους κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας το 1967, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, και την προσάρτησε, κάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατέρρευσε το 2014.
Οργή για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
“Αυτή η κίνηση με την πρεσβεία δεν είναι μόνο παράνομη αλλά θα εμποδίσει και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και δημοκρατικά κράτη με βάση τα σύνορα του 1967, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για μια πιθανή παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερουσαλήμ. “Αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα της κυβέρνησής του, αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
“Υπογραμμίζω επίσης, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ τον Δεκέμβριο, ότι τα όρια της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ παραμένουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας διαρκούς και περιεκτικής ειρήνης, η οποία θα προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters