Site icon NewsIT

Μπλίνκεν: Απειλή για όλη την Ευρώπη η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

10.09.2024 | 15:38
Μπλίνκεν: Απειλή για όλη την Ευρώπη η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a joint press conference with Britain's Foreign Secretary David Lammy in the Locarno room at the Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) in London, Britain, September 10, 2024. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει αποστείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους, και ότι η Μόσχα πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφερόμενος στο θέμα αυτό και στον πόλεμο στην Ουκρανία χαρακτήρισε από τη Βρετανία την εξέλιξη αυτή ως «απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη». Η συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο, και ειδικά η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία, αποτελεί μια νέα διάσταση στην ήδη έντονη σύγκρουση, με σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

Η Δύση ανησυχεί ότι η χρήση των ιρανικών πυραύλων από τη Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει τη σύγκρουση και να αυξήσει την απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Fath-360, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 120 χιλιομέτρων (75 μιλίων).

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει φορτία αυτών των πυραύλων από το Ιράν και πιθανόν να τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης.

Τι σημαίνει αυτό

Ενώ η Ρωσία διαθέτει δικό της οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, η προμήθεια ιρανικών πυραύλων της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους δικούς της πυραύλους για στόχους μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Αυτή η νέα δυνατότητα ενδέχεται να ενισχύσει τις ρωσικές επιθέσεις, αυξάνοντας την πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις και εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Σημαντική κλιμάκωση οι ιρανικοί πύραυλοι στη Ρωσία

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανέφερε πως η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στην Ρωσία είναι μια ανησυχητική ενέργεια.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση και συντονιζόμαστε», δήλωσε, έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Λάμι δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα» όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version