Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα δώσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.
Στόχος όπως τόνισε ο Μπλίνκεν είναι η ενθάρρυνση των ιδιωτικών εταιριών να επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Κίεβο και το Λονδίνο θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου περισσότεροι από 1.000 ξένοι αξιωματούχοι από 60 και πλέον κράτη μαζί με επιχειρηματικούς ηγέτες και διεθνείς επενδυτές θα συζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.
“Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί, και οι δύο χώρες μας είναι βαθιά προσηλωμένες σε αυτό”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι.
“Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε αυτή τη δέσμευση, και μέσω ενός νέου ισχυρού πακέτου αμερικανικής βοήθειας που θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω αύριο”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι η διάσκεψη εστιάζει στην ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει γρήγορα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και ο κόσμος πρέπει να βρει έναν τρόπο να προσφέρει στις εταιρίες ασφάλιση έναντι των ζημιών του πολέμου και της καταστροφής.
“Αυτή η εβδομάδα έχει να κάνει με τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε χρήματα του δημόσιου τομέα, βεβαίως, αλλά κυρίως χρήματα του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτήσουν τη ανοικοδόμησή της”, δήλωσε ο Κλέβερλι.
“Τώρα, όσο για τις ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνουμε αυτό, δεν θέλω να προδικάσω. Το θέμα των επόμενων δύο ημερών είναι ότι η Βρετανία θα κάνει χρήση της εμπειρίας της ως κέντρο παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ως παγκόσμιο ασφαλιστικό κέντρο αλλά και λόγω της δύναμης σύγκλησης που διαθέτουμε”, τόνισε.
Η Ουκρανία ζητεί έως 40 δισεκ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός “Πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ” για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας χαλυβουργίας χωρίς άνθρακα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος ενόψει της διάσκεψης.
Το συνολικό ποσό θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς Ουκρανία, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν τον Μάρτιο ότι το κόστος ήταν 411 δισεκ. δολάρια για τον πρώτο χρόνο του πολέμου — ποσό που θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια.