Τα έγγραφα που έστειλαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας και οι ανησυχίες της πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας μετά από συναντήσεις τους στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι απαντήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες και η Άγκυρα ενημέρωσε τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.
«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.
Εντούτοις, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
«Αυτοί (οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα, σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν την απροσδόκητη αντίρρηση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί αυτές τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και από μια προηγούμενη απόφασή τους να μπλοκάρουν τι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ