Παρ’ όλα αυτά σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι “δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας”, διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι “ανησυχούν βαθύτατα” για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς, ωστόσο, να την καταδικάζουν.
Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να “ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
“Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη “ζώνη ασφαλείας” που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων”, με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
Η Νορβηγία, σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (10.10.2019) την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία.
“Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας”, δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας ‘Ινε ‘Ερικσεν Σορέιντε.
“Θα εξετάσουμε τώρα όλες τις (ήδη) ισχύουσες άδειες”, προσθέτει η υπουργός στο τηλεγράφημα που εστάλη από τις υπηρεσίες της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Τουρκία άρχισε την Τετάρτη (9.10.2019), επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, συμμαχικών των χωρών της Δύσης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων διεθνώς.
Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, ανακοίνωσε, επίσης, τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.