Με όλους τους τρόπους εκτός... των όπλων διεξάγεται (προς το παρόν) ο "πόλεμος" μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Κι αυτό αποδεικνύεται και από το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη!
Η απόφαση ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τον αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, την Παρασκευή.
Ζητά καταδίκη από τον ΟΗΕ το Ιράκ
Πάντως, η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε σε επιστολή την οποία απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την επιδρομή των ΗΠΑ στην Βαγδάτη.
Αυτή η αμερικανική επιχείρηση αποτελούσε «επίθεση εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ, κατάφωρη παραβίαση των όρων της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, και επικίνδυνη κλιμάκωση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο, καταστροφικό για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε ο ιρακινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Μοχάμεντ Χουσέιν Μπαχρ-Αλ Ούλουμ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
click4more: Τραμπ: Πρώτα… μπάχαλο, τώρα “διαπραγμάτευση” με το Ιράν!
Το Ιράκ αξιώνει το ΣΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» και «να εξασφαλίσει ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις, οι οποίες δεν καταπατούν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στην κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας στη διεθνή κοινότητα, θα δώσουν λόγο», προστίθεται στην επιστολή του διπλωμάτη.
Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν ζητεί ρητώς να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ για να συζητήσει τις εξελίξεις. Αν και το Ιράκ δεν είναι μέλος του ΣΑ, μπορεί να ζητήσει να συγκληθεί, μέσω κάποιου από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του.
Η επιστολή αυτή της Βαγδάτης ακολούθησε την αναγγελία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Το Πεντάγωνο… προσπαθεί να μαζέψει τις δηλώσεις Τραμπ
Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, όπως απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα διατάξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».
Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Έσπερ απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Θα αναφερθεί στο θέμα ο Πενς
Στο θέμα αυτό πάντως αναμένεται να αναφερθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε ομιλία του την ερχόμενη Δευτέρα, στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Ιράν.
Ο Πενς θα εκφραστεί στην εκδήλωση Σύνοδος για την Εθνική Ασφάλεια του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies, FDD), ενός συντηρητικού ινστιτούτου μελετών, και αναμένεται να επικεντρωθεί στις διαφορές ανάμεσα στον ιρανικό λαό και την κυβέρνησή του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ομιλίας.