Κόσμος

Μπολσονάρο και Πούτιν κοντά σε συμφωνία για φθηνότερο ντίζελ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ρωσία για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα (11.07.2022) ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Στην περίπτωση που κυβέρνηση της Βραζιλίας συμφωνήσει με την Ρωσία για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ, θα βοηθήσει ιδιαιτέρως τη φιλική σχέση που επιθυμεί να διατηρήσει ο Ζαΐρ Μπολσονάρο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κανείς από την προεδρία, ούτε από υπουργείο Ενέργειας, απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuetrs ζήτησε κάποιο λόγο για αυτή την εξαγγελία. 

«Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA –ή Petrobras–, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Reuetrs πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025