Το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “η στρατηγική εναλλακτική λύση” στις πωλήσεις της Ρωσίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή του Ειρηνικού, δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Κίνα να αγοράσει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ μετά την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε: “ Νομίζω ότι υπάρχουν ευρείες δυνατότητες. Οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κολοσσιαίες προοπτικές. Είναι μια στρατηγική εναλλακτική λύση για τους Ευρωπαίους που αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία. Αυτή μπορεί να είναι και η στρατηγική εναλλακτική λύση και για τις χώρες της Άπω Ανατολής” .
Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε επίσης ότι “οι κινεζικές τράπεζες έπαψαν να κάνουν συναλλαγές με το Ιράν, επειδή προτιμούν να κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ”. “Αυτό αφορά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας. Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ ασκεί τεράστια επίδραση την οποία αξιοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, συνέχισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι η ΗΠΑ αποχωρούν από την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015, η οποία περιόριζε την Τεχεράνη ως προς τις πυρηνικές της έρευνες, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μονομερών κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Τραμπ δεν υποσχέθηκε απλώς ότι θα επαναφέρει τις προηγούμενες κυρώσεις, αλλά ότι θα εισάγει νέες, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σε σχέση με αυτό, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μηδενίσει τα έσοδα του Ιράν από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Το πρώτο μέρος των κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ την νύχτα της 7ης Αυγούστου. Οι κυρώσεις αυτές έθιξαν τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, το εμπόριο χρυσού και μετάλλων. Οι υπόλοιπες κυρώσεις αφορούν τον πετρελαϊκό τομέα και τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, 5 Νοεμβρίου. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 700 νομικά και φυσικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, και 50 ιρανικές τράπεζες με τα υποκαταστήματα τους.