Την πρώτη του απάντηση, μετά τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον ίδιο και τη σύζυγό του για διαφθορά, έδωσε στη δημοσιότητα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος κάνει λόγο για παρασκηνιακές δυνάμεις που προσπαθούν επανειλημμένα να τον φιμώσουν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γερουσιαστής και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν 3 ομοσπονδιακές κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς, συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για εκβίαση, κάτι που έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (22.9.2023) το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά, ο Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι πήραν χρήματα, ράβδους χρυσού, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και χρήματα για να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο από 3 Αιγύπτιους επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα να τους βοηθήσουν σε ενέργειες που είχαν στόχο τον πλουτισμό τους.
Κατηγορούμενοι είναι και οι 3 Αιγύπτιοι επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι 5 κατηγορούμενοι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου την ερχόμενη Τετάρτη (27.9.2023). Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η 2η φορά που ο υπέρμαχος των ελληνικών συμφερόντων, Μπομπ Μενέντεζ, κατηγορείται για διαφθορά. Το 2015, όμως, είχε αθωωθεί.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Μενέντεζ, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του. Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.
Αναλυτικά η απάντηση του Μπομπ Μενέντεζ:
«Για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα.
Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού.
Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς», αναφέρει ο Μπομπ Μενέντεζ.
«Πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία
Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΡΤ, ο Μπομπ Μενέντεζ φέρεται να έδωσε ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Προς το παρόν οι Αρχές έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του, τα οποία θεωρούνται προϊόντα δωροδοκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, ο Μπομπ Μενέντεζ δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Μάλιστα, οι εισαγγελείς επιδιώκουν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του γερουσιαστή, όπως το σπίτι του στο Νιου Τζέρσι, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και αποταμιεύσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.
Οι Αιγύπτιοι που κατηγορούνται μαζί με τον Μενέντεζ
Συγκατηγορούμενοι του ζεύγους είναι οι επιχειρηματίες Ουαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπς.
Ο Χάνα, που κατάγεται από την Αίγυπτο, φέρεται ότι οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων το 2018, κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι πίεζαν τον γερουσιαστή για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο.
Σε αντάλλαγμα, ο Χάνα συμπεριέλαβε τη Ναντίν Μενέντεζ στη λίστα της μισθοδοσίας της εταιρείας του, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.
Την εποχή εκείνη η Αίγυπτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε μια καταβολή 195 εκατ. δολαρίων το 2017 και ακύρωσε μια δεύτερη, ύψους 65,7 εκατ. δολαρίων, μέχρι να αποδείξει η χώρα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018, σε μια συνάντηση που είχε με τον Χάνα ο Μενέντεζ, μοιράστηκε μαζί του μη δημόσιες πληροφορίες για την κατάσταση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας.
Ο επιχειρηματίας έστειλε τότε ένα sms σε Αιγύπτιο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι «η απαγόρευση όπλων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο αίρεται».
Τον επόμενο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε σε μια εταιρεία του Χάνα το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει τρόφιμα χαλάλ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την απειρία της στην πιστοποίηση αυτών των τροφίμων. Ο Χάνα, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε τα έσοδα από τις εξαγωγές για δωροδοκίες.
Όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για το μονοπώλιο του Χάνα, ο Μενέντεζ ζήτησε από ένα στέλεχός του να επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει αυτό το καθεστώς. Το στέλεχος δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του γερουσιαστή, ωστόσο η εταιρεία διατήρησε το μονοπώλιό της.
Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters και ΕΡΤ