Σάββατο, 12 Οκτ.
25oC Αθήνα

Μπορέλ: Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, αν εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορέλ: Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, αν εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα (17.10.2022) ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. 

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», είπε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει με drones καμικάζι τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. 

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones καμικάζι. 

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει έντονα στις νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου από τις οποίες επλήγησαν το πρωί της Δευτέρας κτίρια κατοικιών κοντά σε έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. «Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά drones να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στο κέντρο του Κιέβου, πρόκειται για μια φρικαλεότητα», τόνισε ο Κόφοντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει «συγκεκριμένα βήματα» σε απάντηση, όπως και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναανί, δήλωσε σήμερα (17.10.2022) ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει προσφέρει drones στη Ρωσία είναι ψευδείς. «Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές. Δεν έχουμε προσφέρει οπλισμό σε καμία πλευρά», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις