Σάββατο, 17 Αυγ.
35oC Αθήνα

Μπορέλ: Η Κίνα μεροληπτεί υπέρ της Ρωσίας, δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορέλ: Η Κίνα μεροληπτεί υπέρ της Ρωσίας, δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σαφείς αποστάσεις από την Κίνα και το «ειρηνευτικό σχέδιο» της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πήρε ο ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Κίνα δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στο θύμα της επίθεσης, ούτε ζητά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτό – πάντα κατά τον Ζοζέπ Μπορέλ – η Κίνα δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς μεροληπτεί υπέρ «του Ρώσου εισβολέα», μπορεί όμως να διευκολύνει ώστε να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στη Ρωσία.

Κατά την άποψη του Μπορέλ, το μοναδικό ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο, που περιλαμβάνει τα αιτήματα να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το στάτους κβο που ίσχυε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Τα σχόλια του Μπορέλ απηχούν την έκκληση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο και να μάθει από πρώτο χέρι για την ειρηνευτική φόρμουλα του Κιέβου.

Το Πεκίνο παρουσίασε τον περασμένο μήνα το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων και κάλεσε για συνολική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.

Ο Μπορέλ είπε πως η ΕΕ δεν θα δεχόταν μια υποθετική κατάσταση όπου η Ρωσία θα εγκαθιστούσε ένα «καθεστώς μαριονέτα» στην Ουκρανία με ρωσικά στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Πολωνία, που είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις