Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

Μπόρις Ρότενμπεργκ: Άλλος ένας αυτοδημιούργητος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Μπόρις Ρότενμπεργκ: Άλλος ένας αυτοδημιούργητος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο ζάπλουτος Ρώσος με την σκληροτράχηλη όψη δεν είναι άλλος από τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ πολύ καλός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους τρεις ολιγάρχες – ο τρίτος είναι ο ανιψιός του Ιγκόρ – στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις η Βρετανία. 

Γεννήθηκε το 1957 στο Λένινγκραντ και πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με το αγαπημένο σπορ του Ρώσου Προέδρου το τζούντο. Μάλιστα ήταν από μικροί μαζί στους αγώνες. 

Το 1978 αποφοίτησε από την Αθλητική Ακαδημία του Λένινγκραντ και έγινε επαγγελματίας προπονητής τζούντο. Το 1991 μετακόμισε στην Φινλανδία και μαζί με τον αδερφό του Αρκάντι ασχολήθηκαν με το εμπόριο…

Εκείνο το διάστημα συνεργάζονταν με την την επιτροπή διεθνών σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2001 οι αδελφοί Ρότενμπεργκ μετά από αιματηρές οικονομίες κατάφεραν και απέκτησαν μερίδιο στην Northern Sea Route Bank (SMP Bank) και έγιναν παράλληλα και μέτοχοι στην Gazprom.

Ο Μπόρις έχει στην κατοχή του δεκάδες εταιρείες που προμηθεύουν με αγωγούς την Gazprom.

Το 2008 τα αδέρφια τα οποία όπως καταλαβαίνουμε ήταν σκληρά εργαζόμενα και προκομμένα αγόρασαν από την Gazprom πέντε κατασκευαστικές εταορείες.

«Μητέρα» όλων αυτών των επιχειρήσεων η Stroygazmontazh.

Το 2010 τα αδέρφια έγιναν κύριοι μέτοχοι της Gazprom και το 2010, απέκτησαν την εταορεία Northern European Pipe Project, η οποία προμήθευε την Gazprom με ταράστιους αγωγούς.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ έχει φινλανδική υπηκοότητα.

Μαζί με τον επίσης δισεκατομμυριούχο ανιψιό του, Ιγκόρ, γιό του Αρκάντι, είναι στην λίστα των κυρώσεων. Ο Ιγκόρ είναι επίσης στενός φίλος του Πούτιν. Τον Οκτώβριο του 2018, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις