Να εμφυσήσει μια πνοή αισιοδοξίας στους υποστηρικτές των Συντηρητικών, στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, προβλέποντας ότι η οικονομία θα ανθίσει, παρά τις τρέχουσες κρίσεις επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Αγνοώντας τις ελλείψεις που πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και λόγω της ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού, ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι οι μισθοί και η παραγωγικότητα θα αυξηθούν, σε μια παθιασμένη ομιλία, διανθισμένη με πνευματώδεις ρήσεις, για να ανυψώσει το ηθικό των υποστηρικτών του. Δεν έκανε όμως σχεδόν καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χώρα «οδεύει προς μια οικονομία υψηλών μισθών, αυξημένης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και μειωμένης φορολογίας» υποσχέθηκε ο 57χρονος Συντηρητικός πρωθυπουργός. Παραδέχτηκε όμως ότι για όλα αυτά «θα χρειαστεί χρόνος» και «κάποιες φορές θα είναι δύσκολη» η υλοποίησή τους.
«Όμως για αυτόν τον λόγο» οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και στη συνέχεια, στις βουλευτικές εκλογές του 2019, του έδωσαν ευρεία πλειοψηφία, εκτίμησε.
Παρά την αισιόδοξη νότα της ομιλίας αυτής, της πρώτης που εκφώνησε δια ζώσης ενώπιον των μελών του κόμματος στο συνέδριο που διεξήχθη στο Μάντσεστερ, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού (από σφαγείς μέχρι επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών). Το γεγονός αυτό θέτει σε αμφισβήτηση το σλόγκαν που επαναλαμβάνει τακτικά ο Τζόνσον ότι «θα χτίσει μια καλύτερη» χώρα μετά την πανδημία και το Brexit.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο συνέδριο, ο Τζόνσον καυχήθηκε ότι ανέλαβε να διαχειριστεί «προβλήματα γα οποία καμία κυβέρνηση δεν είχε τα κότσια να αντιμετωπίσει στο παρελθόν», μολονότι οι Συντηρητικοί είναι στην κυβέρνηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Επικαλέστηκε τη Μάργκαρετ Θάτσερ
Υπερασπιζόμενος την αμφιλεγόμενη αύξηση των κοινωνικών εισφορών προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του το σύστημα υγείας, που έφτασε στα πρόθυρα της εξάντλησης λόγω της πανδημίας, ο Τζόνσον επικαλέστηκε την πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς για πολλούς Συντηρητικούς ψηφοφόρους.
«Μπορώ να σας πω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα είχε αγνοήσει τον μετεωρίτη που έπεσε στα δημοσιονομικά μας. Θα είχε κουνήσει το δάχτυλο και θα έλεγε “περισσότερα δάνεια τώρα, σημαίνει απλώς μεγαλύτερα επιτόκια και ακόμη περισσότερους φόρους αργότερα”», είπε.
Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης τους νέους, σκληρότερους κανόνες για τη μετανάστευση μετά το Brexit, δηλώνοντας ότι η Βρετανία «γυρίζει την πλάτη» σε ένα «παλιό, διαλυμένο σύστημα» που βασιζόταν «σε μειωμένους μισθούς, αδύναμη ανάπτυξη, χαμηλά προσόντα» και το οποίο «διευκολυνόταν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Υπό τα χειροκροτήματα και τα γέλια των συνέδρων, ο Τζόνσον σχολίασε ειρωνικά τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος ως υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε η χώρα του να έχει «μεγαλύτερη ευελιξία» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.
Ο Τσαρλς Μπουτ, 82 ετών, ένας από τους συνέδρους που πήγαν στο Μάντσεστερ, χαιρέτισε τη βούληση του Τζόνσον «να πει στον ιδιωτικό τομέα ότι δεν μπορεί να βασίζεται επ’ αόριστον στο ξένο, φτηνό εργατικό δυναμικό».
«Χρειαζόμαστε αυτόν τον ενθουσιασμό μετά την Covid, δεχτήκαμε πολλά πλήγματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 50χρονη Τζάκλιν Χάμσον.
Πιο επιφυλακτικοί ωστόσο εμφανίστηκαν οι οικονομικοί κύκλοι, με τον γενικό διευθυντή της ομοσπονδίας των εργοδοτών CBI, τον Τόνι Ντάνκερ, να υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο η χώρα να επιδιώξει «επενδύσεις και αύξηση της παραγωγικότητας» για να αποφύγει τον πληθωρισμό.
Χωρίς καμία «συγκεκριμένη» πρόταση, η ομιλία του Τζόνσον «δεν είναι τίποτα άλλο» παρά ένα μέσο «για να στρέψει την προσοχή μακριά από τη σοβαρή κρίση της αύξησης του κόστους ζωής που συμβαίνει υπό τη δική του ηγεσία», σχολίασε η Σάρον Γκρέιαμ, η γενική γραμματέας του Unite, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας.
Η ομιλία του Τζόνσον περιστράφηκε γύρω από την οικονομία, με την κλιματική αλλαγή να περνάει σε δεύτερη μοίρα, μολονότι απομένει λιγότερος από ένας μήνας μέχρι τη διεξαγωγή της COP26 στη Γλασκώβη, την οποία ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «σύνοδο της γενιάς μας».
Μια «κακή ένδειξη» κατά την Greenpeace UK.
Το θέμα αναφέρθηκε σήμερα από την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, μόνο όμως για να δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπιστούν με πιο σκληρά μέτρα οι οικολόγοι ακτιβιστές που τις τελευταίες εβδομάδες κλείνουν οδικούς άξονες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ