Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Δε θα ήταν υπεύθυνη πράξη» να παραιτηθεί λέει ο ίδιος σχολιάζοντας το «partygate»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο αποκάλεσε «παθολογικό ψεύτη» ένας χρήστης του διαδικτύου, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο των partygate.

Μάλιστα υποστήριξε ότι «δεν θα ήταν υπεύθυνη πράξη» εκ μέρους του να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται ακόμη και από το ίδιο το κόμμα του.

«Γιατί να σας πιστέψουμε αφού αποδείχτηκε ότι είστε παθολογικός ψεύτης;» Αυτή η ερώτηση τέθηκε ευθέως, σε μια συνέντευξη στον δημοφιλή εκπαιδευτικό ιστότοπο mumsnet.com, όπου κυριάρχησε η υπόθεση των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός απάντησε ότι «διαφωνεί με το συμπέρασμα» του συνομιλητή του και είπε ότι βρίσκεται στην εξουσία «για να επιτύχει αποτελέσματα».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ήταν υπεύθυνο πράγμα εκ μέρους μου να εγκαταλείψω το σχέδιο που υλοποιώ, δεδομένων όσων συμβαίνουν. Πρέπει να μαθαίνουμε (από όσα έγιναν), να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας και να πηγαίνουμε παρακάτω», ανέφερε.

Η έκθεση, την περασμένη εβδομάδα, μιας ανώτατης δημόσιας λειτουργού που κατέγραψε τις παραβιάσεις των κανονισμών κατά τη διάρκεια της καραντίνας από την Ντάουνινγκ Στριτ, αντί να βάλει τέλος στο σκάνδαλο, ώθησε και άλλους να ζητήσουν την παραίτηση του Τζόνσον. Χρειάζεται να κατατεθούν 54 επιστολές από Συντηρητικούς βουλευτές στην αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» του κόμματος προκειμένου να τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τζόνσον. Περίπου 30 έχουν ζητήσει δημοσίως την απομάκρυνσή του αλλά είναι άγνωστο πόσοι έχουν υποβάλει τέτοιες επιστολές.

Στην περίπτωση που ο Τζόνσον καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο, το κόμμα θα επιλέξει τον νέο ηγέτη του (και πρωθυπουργό) με εσωκομματικές εκλογές.

Ο Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για τα πάρτι –κάτι πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό– είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αλλά επιμένει ότι έχει καθήκον «να συνεχίσει το έργο του».

Λόγω του σκανδάλου η δημοτικότητά του έπεσε και στις τοπικές εκλογές που έγιναν στις αρχές Μαΐου οι Συντηρητικοί είχαν βαριά ήττα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ