Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Να βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά του σιταριού από την Ουκρανία

Μπόρις Τζόνσον: Να βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά του σιταριού από την Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές για την ανάκτηση και μεταφορά του σιταριού που έχει κολλήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, εάν μπλοκάρουν οι Ρώσοι τη μετακίνησή τους μέσω του Βοσπόρου.

«Οι Τούρκοι είναι απολύτως απαραίτητοι για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν… Εξαρτάται από τη συμφωνία των Ρώσων να αφήσουν αυτό το σιτάρι να βγουν από την Ουκρανία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφέροντας και τον ποταμό Δούναβη ως μια λύση.

«Θα πρέπει όλο και περισσότερο να αναζητούμε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς αυτών των σιτηρών από την Ουκρανία, εάν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θαλάσσια οδό, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Βόσπορο».

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε ένα φορτηγό πλοίο με ρωσική σημαία στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και ερευνά έναν ουκρανικό ισχυρισμό ότι μετέφερε κλεμμένα σιτηρά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε σε βουλευτές ότι υπάρχουν λύσεις που δεν περιλάμβαναν την παρουσία βρετανικών ή άλλων πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι η δυνατότητα χρήσης του ποταμού, χρησιμοποιώντας τον Δούναβη συγκεκριμένα, (ή) χρησιμοποιώντας τους σιδηρόδρομους, για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα σιτηρά σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι θα μπορούμε να κάνουμε με μια γιγαντιαία νηοπομπή μέσω της… Μαύρης Θάλασσας», είπε.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις