Ο αιφνιδιαστικός διορισμός του κήρυκα του Brexit Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας προκαλεί σαρκασμούς και επικρίσεις, κυρίως στην Ευρώπη, όπου ο γάλλος ομόλογός του υπενθύμισε πως ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου “είπε πολλά ψέματα” στο παρελθόν. Οι λίγες επίσημες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις περιορίζονταν σήμερα σε μια ευγενική και συμβατική αποδοχή του διορισμού του “BoJo” στο Φόρεϊν Όφις. Ωστόσο σοβαρές αποκλίσεις από τον κανόνα αυτόν καταγράφηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.
“Δεν ανησυχώ καθόλου (…), αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το στυλ του, η μέθοδός του”, ήταν η αντίδραση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι “είπε πολλά ψέματα” στη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Εξέφρασε την επιθυμία να έχει έναν “ξεκάθαρο και αξιόπιστο” εταίρο.
Και ο γερμανός ομόλογός του, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατηγόρησε έμμεσα χθες βράδυ τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου ότι συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. “Πολιτικοί αξιωματούχοι τράβηξαν τη χώρα προς το Brexit και μετά, μόλις η απόφαση ελήφθη, το ‘βαλαν στα πόδια, δεν ανέλαβαν τις ευθυνες τους και αντί γι’ αυτό πήγαν να παίξουν κρίκετ. Ειλικρινά το βρίσκω σκανδαλώδες”, δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στο Γκράιφσβαλντ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε προκαλέσει αμηχανία λίγο μετά την ψηφοφορία, όταν είχε πάει να παίξει κρίκετ, αντί να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε από την πλευρά του πως ανυπομονεί να δουλέψει με τον Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “μια αληθινά αποφασιστική στιγμή για την ιστορία της Αγγλίας και τη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς, εξέφρασε από την πλευρά του, με σαφώς λιγότερο διπλωματικό τρόπο, τον φόβο για έναν “φαύλο κύκλο επικίνδυνο” για την Ευρώπη.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για πρώτη φορά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δεν θα ηγηθεί πάντως των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τον ρόλο αυτόν θα αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο 67χρονος Ντέιβιντ Ντέιβις.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος και ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν την ειρωνεία και τις επικρίσεις αναφορικά με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου. “Ξαφνικά διπλωμάτης”, είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για ένα “‘House of Cards‘ στη Βρετανία“, αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.
“Η πρώτη έκπληξη της Μέι: ο Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών”, είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας Le Soir, ενώ η πολωνική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (κεντρώα και φιλοευρωπαϊκή) Gazeta Wyborcza εκτιμά πως “δεν φαίνεται να έχει τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση”.
Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για “αστείο” και υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον “σαδίστρια νοσοκόμα” και είχε συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ.
Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο Twitter πως “θα προτιμούσε να ήταν ένα αστείο, όμως δεν είναι”.
Και στη Ρωσία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, ο Αλεξέι Πουσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπόρις Τζόνσον “να μην πάσχει από τα ίδια αντιρωσικά συμπλέγματα με τον προκάτοχό του”.