Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για τo partygate αλλά δεν παραιτείται

Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για τo partygate αλλά δεν παραιτείται
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για το partygate, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε σήμερα (31.01.2022) συγγνώμη, κάνοντας λόγο για σοβαρές αποτυχίες στην καρδιά της κυβέρνησης.

“Θέλω να ζητήσω συγγνώμη”, είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Τζόνσον και επανέλαβε ότι κατανοεί τον θυμό των πολιτών από τους οποίους έχει ζητήσει μεγάλες θυσίες εν μέσω πανδημίας.

«Δεν είναι αρκετό να ζητάμε συγγνώμη, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη», είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αποδέχεται πλήρως τα συμπέρασμα της Σου Γκρέι καθώς και την σύστασή της για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοίνωσε λοιπόν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση γραφείου Πρωθυπουργού και το διορισμό μόνιμου γραμματέως στο Νούμερο 10 ώστε να επιλυθεί αυτό που η Σου Γκρέι επικρίνει στην έκθεσή της ως «κατακερματισμένες και περίπλοκες δομές ηγεσίας».

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ επισήμανε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, καθώς η έκθεση Γκρέι αποκαλύπτει πως η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά μεταξύ άλλων το πάρτι στις 20 Μαΐου 2020 στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στο οποίο ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι παραβρέθηκε, αλλά και συνάθροιση στο διαμέρισμα του πρωθυπουργικού ζεύγους στις 13 Νοεμβρίου 2020, τη νύχτα που αποπέμφθηκε από τη θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Στελέχη της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το κάλεσμα για παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ η προκάτοχος του Τερέζα Μέι τον επέκρινε για τη μη τήρηση των κανόνων του lockdown.

Ο ίδιος, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά, τουλάχιστον στην εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον του κοινοβουλίου, στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί όπως του ζητά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση πλέον, έπειτα και από τη δημοσίευση μέρους της έκθεσης της Σου Γκρέι, η αντιπολίτευση. 

Τι αναφέρει το πόρισμα για την υπόθεση “partyagate”

Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:

  • Κάποια από τα επίμαχα πάρτι «δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να γίνουν» και άλλα από αυτά «δεν θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν».
  • Το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιήθηκε για συναθροίσεις χωρίς όμως την απαιτούμενη σαφή εξουσιοδότηση και επίβλεψη.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς επρόκειτο για χώρο εργασίας.
  • Μέλη του προσωπικού λέγεται πως ήθελαν να καταγγείλουν συμπεριφορές με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ένιωσαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα ή τα περιθώρια ώστε να το πράξουν.
  • Η συμπεριφορά που επέδειξαν οι υπεύθυνοι της Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων συναθροίσεων που έλαβαν χώρα εκεί εν μέσω πανδημίας «είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», ειδικά με φόντο την πανδημία και σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να ακολουθούν τους περιορισμούς.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν σοβαρές αποτυχίες («serious failure») ως προς την τήρηση των υψηλών στάνταρ που θα έπρεπε να αναμένονται από όσους εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε «απερισκεψία».

Με πληροφορίες από BBC, the Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις