Κόσμος

Μποτσουάνα: Νόμος “έκπληξη” για τις παντρεμένες

Μποτσουάνα έτος 2020 και επιτέλους, έγινε ένα βήμα μπροστά. Με απόφαση του προέδρου της αφρικανικής αυτής χώρας, οι παντρεμένες γυναίκες θα μπορούν στο εξής να κατέχουν γη, όπως οι σύζυγοί τους.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, ο Μογκουίτσι Μασίσι, πρόκειται για μία απόφαση, πάγιο αίτημα των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια.

Με βάση έναν νόμο του 2015 οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κατέχουν γη, εφόσον οι σύζυγοί τους ήταν ήδη ιδιοκτήτες. Με την τροποποίηση του νόμου περί Πολιτικής της Γης, οι γυναίκες θα μπορούν στο εξής «να είναι ανεξάρτητες στον γάμο τους και να έχουν δικαιώματα στη γη, όπως οποιοσδήποτε άλλος» είπε η ακτιβίστρια Τούνα Μοαλόσι, χαιρετίζοντας την απόφαση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια όσον αφορά την κατοχή γης (για παράδειγμα, μέσω νόμων που τις αποκλείουν από την κληρονομιά) στο 40% των χωρών. Μολονότι στην Αφρική και την Ασία η πλειονότητα των καλλιεργητών είναι γυναίκες, μόνο το 15% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει σε αυτές, εκτιμά η Landesa, μια διεθνής οργάνωση που προασπίζεται το δικαίωμα στην κατοχή γης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ανισότητες θα ενταθούν λόγω της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, στην Μποτσουάνα μόνο οι άγαμες γυναίκες ή εκείνες των οποίων ο σύζυγος δεν κατείχε γη, είχαν το δικαίωμα να αποκτούν γη. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια παντρεμένες γυναίκες, χήρες ή διαζευγμένες με παιδιά δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τη γη όπου ζουν και εργάζονται.

Η κυβέρνηση μεταβιβάζει με συμβόλαια οικόπεδα και αγροτεμάχια στα οποία οι πολίτες έχουν νόμιμες αξιώσεις, όχι όμως και δικαιώματα, με στόχο να ρυθμίσει ένα χαοτικό μέχρι σήμερα σύστημα ιδιοκτησίας. Από τους περίπου 620.660 ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα διεκδικώντας ένα κομμάτι γης, το 53% είναι γυναίκες. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 10-30 χρόνια.

Ο Μασίσι τόνισε ότι με τη νέα πολιτική θα προστατεύονται οι χήρες και τα ορφανά που είναι αρχηγοί νοικοκυριών.

Η χήρα Τσεγκοφάτσο Μοκιμπέλο, 38 ετών, οικονομική αναλύτρια, απορρίφθηκε όταν έκανε αίτηση για να της δοθεί ένα οικόπεδο, επειδή ο μακαρίτης σύζυγός της κατείχε γη και η οικογένειά του την είχε διεκδικήσει. «Μου αρνήθηκαν το οικόπεδο, επειδή ο σύζυγός μου είχε ένα», εξήγησε στο Thomson Reuters Foundation.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα