Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Μποτσουάνα: Βρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

Μποτσουάνα: Βρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο
REUTERS

Ένα ακατέργαστο διαμάντι 2.492 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα, το οποίο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παράδειγμα ποιότητας πολύτιμου λίθου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Η καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corp είπε ότι ανακάλυψε την «εξαιρετική» πέτρα στην Μποτσουάνα από το ορυχείο διαμαντιών Karowe, με μια φωτογραφία που δείχνει το βαρύ ακατέργαστο διαμάντι να κάθεται στην παλάμη ενός χεριού. 

Το μεγαλύτερο διαμάντι ποιότητας πολύτιμου λίθου που ανακαλύφθηκε ποτέ ήταν το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων, το οποίο εξορύχθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 όταν ήταν ακόμη βρετανική αποικία και χαρίστηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’. Κόπηκε σε πολλά πετράδια, μερικά από τα οποία αποτελούν πλέον μέρος των κοσμημάτων του στέμματος.

Ο πρόεδρος της Lucara, William Lamb, δήλωσε: «Είμαστε εκστασιασμένοι με την ανάκτηση αυτού του εκπληκτικού διαμαντιού 2.492 καρατίων».

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε στη χώρα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucara Diamond (@lucaradiamond)

Το ορυχείο του Karowe παράγει προοδευτικά μεγαλύτερες πέτρες . Το 2019, ο Lucara ξέθαψε το διαμάντι Sewelo 1.758 καρατίων, τότε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που εξορύχθηκε στον κόσμο. Η Louis Vuitton το αγόρασε για ένα άγνωστο ποσό, παρόλο που ήταν μαύρο στην εμφάνιση και δεν ήταν σαφές πόσα πετράδια μπορούσαν να κοπούν από αυτό.

Το διαμάντι Lesedi La Rona 1.111 καρατίων, επίσης από την Karowe, αγοράστηκε από έναν Βρετανό κοσμηματοπωλείο για 53 εκατομμύρια δολάρια (40 εκατομμύρια λίρες) το 2017.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, αλλά τα περισσότερα μεγάλα πολύτιμα ευρήματα έχουν γίνει στη Μποτσουάνα τα τελευταία χρόνια. Η νοτιοαφρικανική χώρα προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμή της στη βιομηχανία, διαπραγματεύοντας ένα σταδιακά μεγαλύτερο μερίδιο λίθων που εξόρυξε η αγγλοαμερικανική De Beers πέρυσι, σε μια νέα 10ετή συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Mokgweetsi Masisi, θα είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα δει το νέο, ακόμη ανώνυμο, διαμάντι του Lucara προτού παρουσιαστεί στον κόσμο στο γραφείο του, δήλωσε η κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις