Την Τετάρτη ο 84χρονος Σαν Ουανγκουάνγκ έδωσε απευθείας συνέντευξης στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ δίκτυο μέσων ενημέρωσης Voice of America όταν η αστυνομία εισέβαλαν στο σπίτι του στη Σινάν στην ανατολικής Κίνα.
«Η αστυνομία ήρθε για να με αναγκάσει να σιωπήσω», φώναξε ο Σαν δηλώνοντας ότι τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του, σύμφωνα με την ηχογράφηση της συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Τετάρτη.
Προτού διακοπεί η συνέντευξη, ο αντιφρονών ακούγεται να δηλώνει στους αστυνομικούς: «Είστε εδώ παράνομα! Έχω την ελευθερία του λόγου μου!».
Δείτε το βίντεο
Chinese police broke into the home of Wenguang Sun, a retired professor who is critical of China's human rights record as he was expressing his opinions on a Voice of America (VOA) Mandarin TV show. https://t.co/3TNNgfT3n8 pic.twitter.com/S1J65p4TvY
— Voice of America (@VOANews) August 2, 2018
Γιατί… μπούκαρε η κινεζική αστυνομία
Ο καθηγητής Σαν, γνωστός επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης, μιλούσε στη μανδαρινική υπηρεσία του VOA για τις ξένες επενδύσεις της κινεζικής κυβέρνησης.
Λίγο καιρό νωρίτερα είχε απευθύνει επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην οποία επέκρινε την απόφασή του να ξοδέψει χρήματα για την παροχή βοήθειας, δανείων και επενδύσεων στο εξωτερικό. Τον παρότρυνε να επικεντρωθεί στις εσωτερικές δαπάνες.
«Οι άνθρωποι στην Κίνα είναι φτωχοί. Ας μην σκορπάμε τα χρήματά μας στην Αφρική. Το να πετάμε χρήματα με αυτό τον τρόπο δεν είναι καλό για τη χώρα μας», τόνισε.
Στην επιστολή του ο Σαν καταφερόταν επίσης εναντίον του Σι για την απόφασή του να άρει το όριο των προεδρικών θητειών.
Υπάρχουν… προηγούμενα
Εξάλλου το 2008 είχε προσυπογράψει ένα μανιφέστο, τη Χάρτα 08, με το οποίο πολλοί Κινέζοι διανοούμενοι ζητούσαν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα. Εξαιτίας του κειμένου αυτού είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ο Λιου Σιαομπό, ο Κινέζος αντιφρονών που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και πέθανε υπό κράτηση το 2017.
Ο Σαν ήταν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Σαντόνγκ και έχει περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στις φυλακές από το 1960 ως το 1980 επειδή επέκρινε τον Μάο Τσε Τουνγκ.
Πλούσια δράση – Πολλές επιθέσεις
Ο 80χρονος είναι ένας από τους γηραιότερους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές.
Το 2009 δέχθηκε επίθεση από τις κινεζικές αρχές όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Ζάο Ζιγιάνγκ, ενός κομμουνιστή ηγέτη που είχε διωχθεί εξαιτίας της στήριξής του στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Τιεναμέν το 1989.Τότε ο Σαν, που ήταν 75 ετών, κατήγγειλε ότι του είχαν σπάσει τρία πλευρά και υπέστη μώλωπες στα χέρια και τα πόδια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι κινεζικές αρχές έχουν κατασχέσει το διαβατήριό του και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.
Μετά τη συνέντευξη δεν είναι γνωστό τι έχει συμβεί στον Σαν. Οι απόπειρες επικοινωνίας μαζί του έχουν αποδειχθεί άκαρπες, ενώ δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τη σύλληψή του ή για οποιαδήποτε αστυνομική ενέργεια εναντίον του.
Μια φίλη του ωστόσο επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη από την αστυνομία και δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως κρατείται μαζί με τη σύζυγό του σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής, όπου έχει τεθεί υπό κράτηση και στο παρελθόν.
Με πληροφορίες από: BBC