Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο (11.06.2022) στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, σε σειρά επιθέσεων που πιστεύεται ότι διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές. Αυτό αναφέρουν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ένας στρατιωτικός και ένας κάτοικος της περιοχής.
«Επίθεση τρομοκρατών στοίχισε τη ζωή σε έξι πολίτες στην Αλγκά», κοινότητα της επαρχίας Μπαμ στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
«Πολυάριθμοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο χωριό Μπουλουνγκά και σε χρυσωρυχείο στην Αλγκά», που απέχουν ένα χιλιόμετρο, εξήγησε κάτοικος, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των θυμάτων. «Πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν αγαθά στο χρυσωρυχείο», πρόσθεσε, κάνοντας ακόμη λόγο για «τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες».
Κατά την ίδια πηγή, κάτοικοι της κοινότητας την εγκατέλειψαν την Κυριακή (12.06.2022), αναχώρησαν για την πόλη Καγιά, που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα.
Άλλη επίθεση διαπράχθηκε εξάλλου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Σεϊτενγκά, βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.
«Τη νύχτα της 11ης προς 12η Ιουνίου 2022, ένοπλοι εισέβαλαν στην κοινότητα Σεϊτενγκά (επαρχία Σενό) και επιτέθηκαν στον άμαχο πληθυσμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες.
«Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει μπορέσει να εξακριβωθεί ο απολογισμός λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης», συνεχίζει το κείμενο.
Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε «πολλά θύματα», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Μετά την επίθεση, κάτοικοι της Σεϊτενγκά έφυγαν προς την Ντορί, αστικό κέντρο στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο.
Τοπικός αιρετός στην Ντορί με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε την «έλευση 2.000 ανθρώπων στην πόλη», διαβεβαιώνοντας ότι «οι αρχές και κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός κι ετοιμάζουν χώρο υποδοχής για τους εκτοπισμένους».
Ήδη την Πέμπτη, η Σεϊτενγκά υπέστη επίθεση τζιχαντιστών που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα χωροφύλακες.
Η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά ο βόρειος και ο ανατολικός τομέας της, μετατράπηκε από το 2015 σε θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και γειτονικές χώρες (Μαλί, Νίγηρας). Επισήμως, οι αρχές μιλούν για πάνω από 2.000 νεκρούς και 1,9 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.
Ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, ο οποίος ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζει «προτεραιότητά» του την αποκατάσταση της ασφάλειας.
Όμως η χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει, βιώνει –έπειτα από περίοδο σχετικής ηρεμίας– αναζωπύρωση των τζιχαντιστικών επιθέσεων, με τουλάχιστον 200 νεκρούς, άμαχους και στρατιωτικούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ