Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Μπρουνό Λεμέρ: “Το Παρίσι σέβεται τον κανόνα του 3% παρά την κριτική του Μακρόν”

Λεμέρ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Γαλλία «σέβεται τον κανόνα» της ΕΕ για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, επέμεινε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η τοποθέτηση του Λεμέρ έρχεται ύστερα από την κριτική που άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν για την αυστηρότητα του ποσοστού αυτού.

«Σεβόμαστε τον κανόνα του 3%, τον εφαρμόζουμε, είμαστε πιο ισχυροί όταν σεβόμαστε έναν κανόνα… Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο Λεμέρ ενώπιον των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Τι είπε ο Μακρόν – Τι λέει ο Λεμέρ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έκπληξη με τη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό The Economist που κυκλοφόρησε χθες, όπου χαρακτήρισε τον κανόνα του 3% «συζήτηση ενός άλλου αιώνα».

Ο Λεμέρ θύμισε ότι η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήδη προβλέπεται. «Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή την αναθεώρηση, ιδιαίτερα της διαρθρωτικής προσαρμογής (δηλαδή τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική ανάπτυξη)», δήλωσε ο υπουργός.

Για το 2020, η Γαλλία ουσιαστικά είναι εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τον κανόνα του 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% από το 3,1% το 2019. Από την άλλη, δέχεται κριτική για την απουσία διαρθρωτικών προσπαθειών την επόμενη χρονιά, δηλαδή την περιορισμένη διάθεση που έχει για μεταρρυθμίσεις εις βάθος με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

«Δεν είμαστε λογιστές, είμαστε πολιτικοί», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, που επέμεινε σε μια πολιτική επενδύσεων για όλη την ΕΕ για να καλυφθεί η υστέρηση της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα στις νέες τεχνολογίες.

«Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην καινοτομία και την τεχνολογική μετάβαση. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση για να πούμε ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρέσεις (στους ευρωπαϊκούς κανόνες) για τις επενδύσεις», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις