Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προέτρεψε σήμερα τους Κινέζους που ζουν στις ΗΠΑ να επικοινωνήσουν με την ομοσπονδιακή αστυνομία στην περίπτωση που Κινέζοι αξιωματούχοι επιχειρήσουν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στην Κίνα, με βάση ένα πρόγραμμα πειθαναγκασμού που, όπως είπε, προωθεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ο Ρέι του FBI έκανε αυτήν την ασυνήθιστη έκκληση μιλώντας στο Ινστιτούτο Χάντσον και επανέλαβε τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την κατασκοπεία, την κυβερνοκλοπή, τον εκβιασμό και άλλα μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ώστε να γίνει η Κίνα η κυρίαρχη οικονομική και τεχνολογική δύναμη στη θέση των ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι… βλέπει το FBI
Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, ο Κινέζος πρόεδρος Σι προωθεί ένα πρόγραμμα που αποκαλείται «Κυνήγι Αλεπούς» ώστε να αναγκάσει πολίτες γεννημένους στην Κίνα που ζουν στο εξωτερικό και θεωρούνται «απειλή» για το Πεκίνο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στόχος είναι να φιμώσει τις φωνές που επικρίνουν την πολιτική της Κίνας και τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι οικογένειες όσων αρνούνται να επιστρέψουν απειλούνται και κάποιοι συγγενείς τους συνελήφθησαν στην Κίνα για να τους ασκηθεί πίεση.
«Εκατοντάδες από αυτά τα θύματα του Κυνηγιού Αλεπούς ζουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί είναι Αμερικανοί πολίτες ή έχουν πράσινη κάρτα. Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στην Κίνα και οι τακτικές που ακολουθεί για να το πετύχει είναι σοκαριστικές», συνέχισε ο Ρέι. Ανέφερε συγκεκριμένα μία περίπτωση κατά την οποία η κινεζική κυβέρνηση έστειλε στις ΗΠΑ έναν «απεσταλμένο» για να επισκεφθεί την οικογένεια ενός μη κατονομαζόμενου στόχου, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί. Ο «απεσταλμένος» μετέφερε το μήνυμα ότι ο στόχος μπορούσε να επιλέξει αν θα επέστρεφε στην Κίνα ή αν θα αυτοκτονούσε.
«Θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σημειώσω ότι αν πιστεύετε ότι η κινεζική κυβέρνηση σας στοχοθετεί, ότι είστε δυνητικό θύμα του Κυνηγιού Αλεπούς, παρακαλώ επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο του FBI», πρόσθεσε.
Ο Ρέι είπε ότι σχεδόν οι μισές από τις σχεδόν 5.000 ενεργές υποθέσεις αντικατασκοπείας της υπηρεσίας του σχετίζονται με την Κίνα. Φτάσαμε στο σημείο όπου το FBI ανοίγει μια νέα υπόθεση αντικατασκοπείας που αφορά την Κίνα κάθε 10 ώρες περίπου», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.