Πολλούς γύρους μυστικών συνομιλιών πραγματοποίησαν το Ισραήλ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με θέμα την εκεχειρία στην Συρία. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, που επικαλείται ισραηλινούς και Ευρωπαίους πολιτικούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν και σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (η οποία δεν κατονομάζεται) πριν ανακοινωθεί η συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για εκεχειρία στη Συρία στις 7 Ιουλίου. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να αντιτέθηκε στη συμφωνία επειδή η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν επικέντρωσαν την προσοχή τους στην αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία.
Οι μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα πως στις συνομιλίες συμμετείχαν εξέχοντες διπλωμάτες, καθώς και αξιωματούχοι στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας από τις τρεις χώρες. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να περιλάμβανε εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιελάμβανε τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Μάικλ Ράτνεϊ, καθώς και τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για την παγκόσμια συμμαχία καταπολέμησης του ISIS (Ισλαμικό Κράτος, ΙΚ) Μπρετ ΜακΚέρκ. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ανέφερε η εφημερίδα.
Το Αμάν φέρεται να φιλοξένησε δύο συναντήσεις μέσα σε μία ημέρα: η πρώτη διεξήχθη ανάμεσα στο Ισραήλ, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ιορδανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετές μέρες μετά άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ευρωπαϊκή πόλη που δεν κατονομάστηκε. Η κυριότερη διαφωνία οφειλόταν στο γεγονός πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν την εκεχειρία εργαλείο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ενίσχυση της μάχης κατά του ΙΚ. Το Ισραήλ, από την άλλη, τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί η ιρανική παρουσία σε συριακό έδαφος, ιδιαίτερα η αποχώρηση του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των σιιτικών πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το μνημόνιο για τη δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Ας-Σουουέιντα στη νοτιοδυτική Συρία, που συμφωνήθηκε από τη Ρωσία, την Ιορδανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκε σε ισχύ στις 9 Ιουλίου. Από τότε η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει εγκαταστήσει νέα σημεία ελέγχου και φυλάκια παρατήρησης σε ολόκληρη την περιοχή προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι εχθροπραξίες.
Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου για έξι χρόνια, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να μάχονται εναντίον τόσο οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και διαφόρων εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.