Κόσμος

Μυστικό σχέδιο για το Brexit αν αποτύχει ξανά η Τερέζα Μέι στη Βουλή

Ευρωσκεπτικιστές από τη μια, φιλοευρωπαίοι από την άλλη. Δεν θα περίμενε κανείς να συνεργαστούν. Κι όμως, το έκαναν και έφτιαξαν μυστικό σχέδιο Β σε περίπτωση που η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Κομισιόν για το Brexit απορριφθεί για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όλα έρχονται στο φως από τους Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος επεξεργάσθηκαν, μυστικά, σειρά συμβιβαστικών προτάσεων για το ενδεχόμενο που η Βουλή απορρίψει την συμφωνία για το Brexit που φέρνει η Τερέζα Μέι.

Η βρετανική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει απόψε (29.01.2019) σειρά τροπολογιών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

[read4more]

Λίγες ώρες πριν από τη νέα ψηφοφορία, οι Financial Times αποκαλύπτουν μια μάλλον περίεργη συμμαχία: υποστηρικτές του σκληρού Brexit μαζί με υπέρμαχους της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι τους προερχόμενοι από τις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος (της Μέι) εργάστηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης για να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Λονδίνο μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit.

Οι βουλευτές προτείνουν, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που διέρρευσε, την επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περίοδο αυτήν, τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Το σχέδιο πρότασης ζητεί από την Τερέζα Μέι την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει την συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές. Αυτό θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Βρυξέλλες «να προετοιμασθούν για την εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης θα δώσει στις δύο πλευρές τον αναγκαίο χρόνο για να αποφύγουν αυτό το αποτέλεσμα διαπραγματευόμενες μία αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Financial Times

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα