Κόσμος

Μυστήριο με το Ιρανικό τάνκερ – “Δεν το χτύπησαν πύραυλοι” δηλώνει η Τεχεράνη

Μπορεί το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να αναφέρουν πως δύο πύραυλοι χτύπησαν το τάνκερ στην Σαουδική Αραβία, ωστόσο επίσημα το Ιράν το αρνείται!

Η είδηση πως το τάνκερ του Ιράν χτυπήθηκε από πυραύλους προκάλεσε ανησυχία και οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο η κυβέρνηση ανέφερε πως… δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Το Ιράν ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει πορεία στο πετρελαιοφόρο του, το Sabiti. “Βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (…) Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα”, σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαιοφόρων.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί εξάλλου η πετρελαιοκηλίδα από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το πετρελαιοφόρο Sabiti.

Σοβαρές ζημιές

Το τάνκερ υπέστη σοβαρές ζημιές που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή πετρελαίου την ώρα που έπλεε σε απόσταση περίπου 96 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”, πρόσθεσε το IRNA.

Την ίδια ώρα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για έκρηξη σε ιρανικό πετρελαιοφόρο, αλλά δεν έχει στη διάθεσή του περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής.

“Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες”, δήλωσε εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου.

Για πυραύλους κάνει λόγο και η τηλεόραση

“Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό πλοίο κοντά στο λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία”, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC), η οποία διαχειρίζεται τον στόλο των πετρελαιοφόρων του Ιράν.

Η ίδια η NIOC αναφέρει ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι στο τάνκερ σημειώθηκαν “δύο εκρήξεις” στο κύτος του πλοίου οι οποίες “προκλήθηκαν μάλλον από πυραυλικά πλήγματα”.

https://www.youtube.com/watch?v=A8XtDyCa7G8

“Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή”, προσθέτει η NIOC στην ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν να επισκευάσουν τις ζημιές.

Δεν υπάρχει πυρκαγιά στο πλοίο“, σημειώνει επίσης η κρατική αυτή ιρανική εταιρεία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες το δεξαμενόπλοιο είχε τυλιχθεί στις φλόγες μετά την έκρηξη.

Μέσα στον “χαμό” μεταξύ Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται εν μέσω της έντασης που ήδη επικρατεί ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία και τους Αμερικανούς συμμάχους της.

Τον Σεπτέμβριο, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που έγιναν κατά δύο σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι Χούτι της Υεμένης. Το Ιράν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η φερόμενη επίθεση σήμερα σημειώνεται επίσης μετά την σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου και αυτήν ενός ιρανικού τάνκερ τον Ιούλιο στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στο οποίο δόθηκε τελικά άδεια να αναχωρήσει στις 15 Αυγούστου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του
Μέχρι αύριο θα γίνει γνωστό αν ο 88χρονος Ποντίφικας θα μπορέσει να χοροστατήσει στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα, το οποίο φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφωνεί το μήνυμά του «Urbi et Orbi» (Προς την πόλη και τον κόσμο) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Μέλη της Greenpeace έβαψαν κόκκινα τα νερά σιντριβανιού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο για τον εξοπλισμό του Ισραήλ
Μέλη της οργάνωσης έριξαν στη λιμνούλα του σιντριβανιού ένα κόκκινο υγρό, το οποίο μετέφεραν σε δοχεία με την επιγραφή «Σταματήστε να οπλίζετε το Ισραήλ»
Μέλη της Greenpeace έριξαν κόκκινη μπογιά στη λίμνη του σιντριβανιού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο