Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς διεμήνυσε ότι οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων συνιστούν πρακτική διακρίσεων και πρέπει να απαγορευθούν.
“Αυτή η πρακτική διακρίσεων πηγάζει από τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην κοινωνία. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούμε δυναμικά και να το απαγορεύσουμε με νόμο” τόνισε ο κ. Μούιζνιεκς σε σχόλιό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι “οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι ευρέως γνωστές στην Κίνα και στην Ινδία, αλλά είναι συχνές και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης”.
“Ανισορροπία των φύλων κατά τις γεννήσεις έχει καταγραφεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, αλλά και σε βαλκανικές χώρες, συχνότερα στην Αλβανία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, στο Κόσοβο* και στην ΠΓΔΜ. Επίσης έχει παρατηρηθεί και σε συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών στη δυτική Ευρώπη” αναφέρει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Πιστεύεται ευρέως ότι η ανισορροπία οφείλεται σε επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων” σημειώνει.
Η φυσιολογική αναλογία γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών είναι 102-106 αγόρια προς 100 κορίτσια. Αλλά τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι η αναλογία στην Αρμενία είναι 114-155 αγόρια προς 100 κορίτσια και 116 αγόρια προς 100 κορίτσια στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει τονίζοντας ότι η πρακτική είναι διαδεδομένη σε κοινωνίες όπου είναι βαθιά ριζωμένη η προτίμηση για τις γεννήσεις αγοριών.
Στη σημερινή εποχή, στους ελέγχους με υπερηχογραφήματα, με τους οποίους, μεταξύ άλλων, μπορεί να γίνει διάγνωση του φύλου του μωρού έχουν πρόσβαση όλοι και οι επιλεκτικές αμβλώσεις είναι σε άνοδο. Από την άλλη, είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι η άμβλωση γίνεται επειδή το έμβρυο είναι θηλυκό, υπογραμμίζει. Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι σαφείς περιπτώσεις διακρίσεων με στοιχεία φυσικής και ψυχολογικής βίας και πρέπει με νόμο να απαγορευθούν, υπογραμμίζει.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι έχουν πάρει θέση για το θέμα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική, η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), η Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμά της για την προγεννητική επιλογή φύλου.
Εκτός από την υιοθέτηση νομοθεσίας ο κ. Μουίζνιεκς τονίζει ότι απαιτείται η συλλογή στοιχείων, ότι πρέπει να αναπτυχθούν και να προωθηθούν μέσω ενώσεων των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας κατευθυντήριες γραμμές για την ηθική χρήση των τεχνολογιών στο χώρο της υγείας.
Επιπλέον επισημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν μέτρα για τα κορίτσια και τις γυναίκες και ότι τα κράτη πρέπει να εκπονήσουν νομοθεσία και πλαίσιο πολιτικών για να εκριζωθούν τα αίτια των ανισοτήτων που οδηγούν σε επιλογή φύλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν επέτρεπαν σε 14χρονη να ρίξει το παιδί του βιαστή της
Γαλλία: Διαδήλωση στην πρεσβεία της Ισπανίας κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων
Υπέρ της “ελεύθερης άμβλωσης” διαδήλωσαν οι Femen στη Μαδρίτη