Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τους νεκρούς να αυξάνονται από τις συγκρούσεις.
Η Τουρκία πάντως τον… χαβά της καθώς ζήτησε από το ΝΑΤΟ να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την ένατη ημέρα των μαχών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν αμφότερες για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.
Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή, όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.
«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει των διεθνών νόμων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, με την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».
Οι μάχες ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έφθασαν στο χειρότερο επίπεδο από τα χρόνια του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ