Site icon NewsIT
16:50 | 01.10.20

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατάπαυση πυρός ζητούν Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν – Ερντογάν: Μη μπλέκεστε!

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατάπαυση πυρός ζητούν Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν – Ερντογάν: Μη μπλέκεστε!
Newsit Newsroom

Δεν αρέσουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν του αρέσουν ούτε οι… νουθεσίες του «φίλου» του Βλαντιμίρ Πούτιν ή των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, τις οποίες τελευταία έχει στη «μπούκα». Δεν του άρεσε ούτε το κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών που με κοινή διακήρυξη ζήτησαν κατάπαυση πυρός. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά «απάντησε» στην κοινή διακήρυξη των αρχηγών των κρατών που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και δεν του άρεσαν ίσως και γιατί θέλει να είναι εκείνος ο μόνος που ανακατεύεται σε… ξένο αχυρώνα.

Click4more Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία καταγγέλλει την αποστολή Σύριων και Λίβυων μισθοφόρων

Για τον Ερντογάν, το να εμπλέκεται εκείνος στην κρίση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι κακό. Αλλά όταν εμπλέκονται ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία τον κάνει… μπαρούτι και τις καλεί να μη μπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και δεν θέλει να μπλέκονται γιατί τις κατηγορεί ότι αγνόησαν τα προβλήματα στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου εδώ και 30 χρόνια. Αντίθετα εκείνος μπλεκόνταν… συνεχώς.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη (01.10.2020) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης το κάλεσμά του στην Αρμενία να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν και δυνάμεις του θυλάκου, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, συγκρούονται εδώ και πέντε μέρες.

Η κοινή δήλωση Μακρόν, Πούτιν, Τραμπ

Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν , των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ με κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από το Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών.

«Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων», αναφέρουν οι πρόεδροι της Ρωσίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην κοινή τους δήλωση.

Η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία (που έχει καλές σχέσεις τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και την Αρμενία) στέκεται απέναντι στην Τουρκία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και εκείνο που ανησυχεί τη Μόσχα είναι ο ρόλος της Άγκυρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Μάλιστα, η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, στηρίζοντας το Μπακού.

Το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία, η ρωσική διπλωματία δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την ανάπτυξη στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ «τρομοκρατών και ξένων μισθοφόρων» προερχόμενων από τη «Συρία και τη Λιβύη», δύο πεδία όπου η Άγκυρα είναι ενεργή στρατιωτικά μαζί με τους τοπικούς συμμάχους της.

Η Αρμενία είχε ήδη κατηγορήσει την Τουρκία, που υποστηρίζει το Μπακού, ότι στέλνει «μισθοφόρους» στο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία το διέψευσαν, επιστρέφοντας την κατηγορία στο Έρεβαν.

Για τον ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, οι τωρινές εχθροπραξίες διαφέρουν από εκείνες προηγούμενων ετών, λόγω της τουρκικής συμμετοχής στη σύγκρουση. «Η Τουρκία θα απογοητευθεί και θα αποτύχει. Ο λαός μας είναι ηρωικός και η νεολαία μας είναι έτοιμη να θυσιαστεί για να προστατεύσει τη μητέρα πατρίδα», είπε ο Αρουτιουνιάν προβλέποντας ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς».

Μια απροκάλυπτη τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε ένα σημαντικό σημείο καμπής και μια διεθνοποίηση της σύγκρουσης, ένα εν δυνάμει καταστροφικό σενάριο, σε μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται διάφορες δυνάμεις.

Μάχες χωρίς τέλος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Με τις μάχες να συνεχίζονται χωρίς τέλος, η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι πολίτες, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde, τραυματίσθηκαν από πυρά του αζερικού πυροβολικού κατά της αρμενικής πόλης Μαρτουνί, ανατολικά της πρωτεύουσας Έρεβαν. Οι δύο δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η νύχτα που πέρασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν εφιαλτική, με τους Αρμένιους και τους Αζέρους να συγκρούονται σφοδρότατα και την πρωτεύουσα Στεπάνακερτ να παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο “αόρατη” από τα αζερικά drones που έπληξαν την πόλη την Κυριακή. Σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τα σημεία των μαχών, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν εκεί στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Στην αυγή της πέμπτης ημέρας συγκρούσεων, κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να έχει κερδίσει αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Οι αζερικές δυνάμεις υποστηρίζουν παρ΄ όλ’ αυτά ότι κατέλαβαν θέσεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων για σχεδόν 30 χρόνια.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Το μέτωπο είναι σχεδόν παγωμένο από τότε παρά το γεγονός ότι σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις, ιδίως το 2016.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες την Κυριακή, δημοσιοποιούνται μόνο μερικοί απολογισμοί που κάνουν λόγο συνολικά για 127 θανάτους. Από αρμενικής πλευράς, ανακοινώθηκε ο θάνατος 104 στρατιωτών και οκτώ αμάχων, ενώ το Μπακού αρνείται να κοινοποιήσει στρατιωτικούς απολογισμούς αλλά ανακοίνωσε τον θάνατο 15 αμάχων.

Τα δύο στρατόπεδα υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν το ένα στο άλλο εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες. Και το καθένα δημοσιοποιεί βίντεο ως προς αυτό, όπως εκείνο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, και δείχνει ένα αζερικό drone να πλήττει στρατιωτικό όχημα μεταφοράς προσωπικού κτυπώντας στρατιώτες, ή αρμενικά βίντεο που δείχνουν πτώματα στη σειρά που φορούν στολές του αντιπάλου να κείτονται στο έδαφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version