Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Σύροι “καίνε” τον Ερντογάν – “Στρατολογεί αντάρτες από Ιντλίμπ και Χαλέπι” (pics, video)

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Σύροι “καίνε” τον Ερντογάν – “Στρατολογεί αντάρτες από Ιντλίμπ και Χαλέπι” (pics, video)

“Η Τουρκία έχει στρατολογήσει Σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ” δήλωσαν ακτιβιστές από τη βορειοδυτική Συρία στο dpa, εξηγώντας ότι αυτό που ωθεί τους μαχητές είναι η οικονομική ανέχεια.

Η Άγκυρα στηρίζει κάποιες ομάδες ανταρτών στη Συρία εδώ και εννέα χρόνια.

«Νεαροί μαχητές, κυρίως από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες –όπως η Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ, η Ταξιαρχία Χάμζα και η Ασπίδα Αλ Φούρατ– πάνε με αντάλλαγμα χρήματα», δήλωσε ένας ακτιβιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς φοβάται για την ασφάλειά του.

Απελπισμένοι μαχητές που θέλουν λεφτά

«Πρόκειται κυρίως για απελπισμένους μαχητές, που στρατολογούνται από την Τουρκία για 1.500 με 2.000 δολάρια τον μήνα», εξήγησε ένας άλλος.

Πηγή από την Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ δήλωσε ότι 50 μαχητές της ομάδας σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Σύροι μαχητές δεν είναι εκπαιδευμένοι να πολεμούν σε τέτοιου είδους περιοχές», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 2.000 μαχητές έχουν αναχωρήσει από τη Συρία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του αεροδρομίου Γκαζίαντεπ της Τουρκίας.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν δήλωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «πεπειραμένοι μαχητές που έχουν πολεμήσει στο παρελθόν στις ορεινές περιοχές της Λαττάκειας στη Συρία».

Στρατολογήσεις σε Ιντλίμπ και Χαλέπι

Πολλοί μαχητές αναχωρούν από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και άλλοι από το Χαλέπι στον βορρά, πρόσθεσε.

«Οι μαχητές προέρχονται από δύο τουρκμενικές ένοπλες ομάδες, την Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ και την Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ», σημείωσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Στρατού, που στηρίζεται από την Τουρκία, ο Γιούσεφ Χαμούντ, αρνήθηκε τις καταγγελίες αυτές, λέγοντας ότι οι πληροφορίες περί συμμετοχής Σύρων ανταρτών στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «είναι αβάσιμες και λανθασμένες».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος από την πλευρά του τόνισε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Αντί να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες, η Αρμενία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Αμείωτες οι μάχες

Την ίδια ώρα μαίνονται οι συγκρούσεις, πριν από μια πρώτη συνάντηση στη Γενεύη των διεθνών μεσολαβητών για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι αζέρικοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας εναντίον της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, Στεπανακέρτ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, και σε κατοικημένες ζώνες στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών στη σύγκρουση, οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μισνκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία) συναντώνται σήμερα στη Γενεύη με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Τσεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Η λύση αγνοείται από το 1990

Η διεθνής ομάδα μεσολαβητών προσπαθεί από τα μέσα των ετών του 1990 να εξεύρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση. Ένας πρώτος πόλεμος ανάμεσα σε Αρμένιους αυτονομιστές και αζερικές δυνάμεις, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, είχε προκαλέσει 30.000 θανάτους.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι (…) να παρουσιάσει τη θέση του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης», ανέφερε η αζερική διπλωματία.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει αποφασισμένο να ανακτήσει με τα όπλα το Καραμπάχ, μια αυτόνομη περιοχή που κατοικείται συντριπτικά από Αρμένιους, και υποστηρίζει πως μόνο μια αποχώρηση των αυτονομιστικών και αρμενικών στρατευμάτων μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Εκπρόσωπος της αρμενικής διπλωματίας απέκλεισε σε αυτό πλαίσιο μια συνάντηση στη Γενεύη Αζέρων και Αρμένιων υπουργών, γιατί «δεν μπορεί κανείς με το ένα χέρι να διαπραγματεύεται και με το άλλο να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις», καταγγέλλοντας μια επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Καραμπάχ.

Ως εκ τούτου η Αρμενία δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί σήμερα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της.

Ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας αναμένεται, αντίθετα, να γίνει δεκτός τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στη Μόσχα από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως ελπίζει ότι οι συναντήσεις της Γενεύης και της Μόσχας μπορεί να «καταλήξουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων».

Επί του εδάφους, δεν προδιαγράφεται καμία χαλάρωση, κατά τη δωδέκατη ημέρα των μαχών και των βομβαρδισμών στις οποίες επίσης πλήττονται άμαχοι και από τις δύο πλευρές του μετώπου.

70.000 εκτοπισμένοι

Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές, οι μισοί από τους περίπου 140.000 κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση.

Η Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, αποτέλεσε και πάλι τον στόχο των αζερικών βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του AFP.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, σειρήνες συναγερμού ακούγονταν κατά τακτά διαστήματα, ακολουθούμενες από ισχυρές εκρήξεις.

Ρωσία και Τουρκία

Ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιούνται δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, αλλά οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν πλήγματα σε αρμενικές ζώνες από φονικές ρουκέτες “Smerch” 300 χιλιοστών.

Μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν, που ανήκουν προφανώς σε αυτόν τον τύπο, μπορεί κανείς να δει στην πόλη, ενώ κατοικίες έχουν χτυπηθεί από τέτοια πυρά, με κρατήρες που φθάνουν μερικές φορές τα δεκάδες μέτρα, μια ένδειξη της ισχύος των χρησιμοποιούμενων βομβών.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) υπερίπτανται επίσης τακτικά της πόλης, πιο πολύ στη διάρκεια της ημέρας, προχωρώντας σε προφανώς πιο στοχευμένα μεμονωμένα πυρά.

Οι αναφορές για απώλειες

Η αζερική πλευρά κατηγορεί και αυτή από την πλευρά της τους αυτονομιστές ότι «πυροβολούν σε κατοικημένες ζώνες», κατονομάζοντας τους τομείς Μπαρντίσκ, Αγκντζαμπεντίν, Γκοράνμποϊ, Τάρταρ και Αγκντάμ.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», σύμφωνα με το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο το μέτωπο, το υπουργείο Άμυνας του Καραμπάχ χαρακτήρισε την κατάσταση «σταθερή αλλά τεταμένη στη διάρκεια της νύχτας». «Μάχες επαναλήφθηκαν (το πρωί) στον Βορρά και στον Νότο, όπως ανέφερε.

Οι αζερικές αρχές έχουν αναφέρει τον θάνατο 30 αμάχων αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσης τον τραυματισμό 143 αμάχων αλλά δεν αποκαλύπτει πληροφορίες για τις στρατιωτικές του απώλειες.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ο αριθμός των στρατιωτικών του απωλειών από τις 27 Σεπτεμβρίου είναι 320. Επίσης, 19 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Και τα δύο στρατόπεδα διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν το καθένα χιλιάδες στρατιώτες του εχθρού.

Φόβοι για γενική σύρραξη στην περιοχή

Στο εξωτερικό, ο φόβος είναι ότι η σύγκρουση θα διεθνοποιηθεί σε μια περιοχή όπου Ρώσοι, Τούρκοι, Ιρανοί και Δυτικοί έχουν όλοι συμφέροντα. Πόσο μάλλον που η Άγκυρα ενθαρρύνει το Μπακού στην επίθεση και η Μόσχα συνδέεται με μια στρατιωτική συνθήκη με το Γερεβάν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως αν οι εχθροπραξίες επεκταθούν πέρα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε αρμενικό έδαφος, η Μόσχα θα τηρήσει τις «υποχρεώσεις» της που απορρέουν από τη συμμαχία της με το Γερεβάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις