«Δεν θα αποφασίσει η Κίνα που θα ταξιδεύουμε», διεμήνυσε από την Ιαπωνία η Νάνσι Πελόζι και έκρινε ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε την επίσκεψή της στην Ταϊπέι ως πρόσχημα για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα Στενά της Ταϊβάν. Το Τόκιο είναι ο τελευταίος σταθμός της ασιατικής περιοδείας της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την ώρα που οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν συνεχίζονται (θα διαρκέσουν έως την Κυριακή), η Νάνσι Πελόζι επανέλαβε προς το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την απομόνωση της Ταϊπέι.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, ένα νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων, αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου και τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά, στο πλαίσιο των οποίων εκτοξεύτηκαν και βαλλιστικοί πύραυλοι.
«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».
«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πάντως, η Νάνσι Πελόζι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».
Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο (σ.σ. η λεγόμενη πολιτική της μιας Κίνας), παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η επίσκεψη, είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, «αφορούσε τον Taiwan Relations Act» (σ.σ. «Νόμο περί Σχέσεων με την Ταϊβάν») που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση «ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».
Και ακόμη το να «εορταστεί» η Ταϊβάν «για αυτό που είναι, μια μεγάλη δημοκρατία με οικονομία που ευημερεί, με σεβασμό για όλο τον πληθυσμό της».
Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η Πελόζι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».