Site icon NewsIT
11:54 | 11.10.18

Ναούρου: Το νησί που ντροπιάζει την Αυστραλία – Προσφυγόπουλα σε ημι-κωματώδη κατάσταση

Ναούρου: Το νησί που ντροπιάζει την Αυστραλία – Προσφυγόπουλα σε ημι-κωματώδη κατάσταση
Newsit Newsroom

Η ψυχική υγεία των προσφύγων που κρατούνται από την Αυστραλία στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημι-κωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Το Ναούρου είναι ένα από τα δύο κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού όπου η Αυστραλία κρατά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο τους οποίους συνέλαβε κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, μια πολιτική για την οποία η Καμπέρα δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής.

Οι MSF ήταν μια από τις λίγες οργανώσεις που είχε ανεξάρτητη πρόσβαση στους πρόσφυγες στους καταυλισμούς όπου ζουν και τους παρείχε και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως και στους κατοίκους του νησιού. Όμως στις 5 Οκτωβρίου οι αρχές του Ναούρου ακύρωσαν το συμβόλαιο της οργάνωσης.

Περίπου 900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 95 παιδιά, ζουν στο Ναούρου, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας. Ειδικοί έχουν περιγράψει τους πρόσφυγες αυτούς ως «μερικούς από ανθρώπους με τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα που έχουν αντικρίσει». «Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν, ενώ έχουν περιλουστεί με βενζίνη», κατήγγειλε η οργάνωση.

Ο Πολ ΜακΠαν, εκτελεστικός διευθυντής των MSF, δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Σίδνεϊ: «Στη διάρκεια του χρόνου που περάσαμε στο νησί γίναμε μάρτυρες της σημαντικής επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων».

Εικόνες ντροπής στο νησί Ναούρου

«Πολλά παιδιά ζουν σε ημι-κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σε θέση να φάνε, να πιουν και να μιλήσουν», τόνισε ο ΜακΠαν, προσθέτοντας ότι κάποια παιδιά λαμβάνουν υγρά ενδοφλεβίως.

«Παιδιά ηλικίας ακόμη και εννέα ετών έχουν δηλώσει στο προσωπικό των MSF ότι προτιμούν να πεθάνουν από το να ζουν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση στο Ναούρου», κατήγγειλε η οργάνωση, επισημαίνοντας ότι έχει προσφέρει βοήθεια σε 78 πρόσφυγες που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, έχουν αυτοκτονικές τάσεις ή έχουν αυτοτραυματιστεί.

«Ο διαχωρισμός οικογενειών και η αναγκαστική κράτηση ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ένα απομακρυσμένο νησί επ’ αόριστο χωρίς ελπίδα ή προστασία εκτός από περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης είναι σκληρό, απάνθρωπο και μειωτικό», κατήγγειλε ο ΜακΠαν.

Παράλληλα οι MSF ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από το Ναούρου και τον τερματισμό της πολιτικής της Αυστραλίας να κρατά τους πρόσφυγες στο Ναούρου και το νησί Μάνους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον απάντησε ότι οι MSF εκλήθησαν στο Ναούρου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τοπικό πληθυσμό και όχι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Ο Ντάτον πρόσθεσε ότι 418 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, βάσει μιας συμφωνίας που υπεγράφη με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δεχθεί η χώρα του 1.250 πρόσφυγες, ενώ πρόσθεσε ότι αναζητά μια τρίτη χώρα για να μεταφερθούν οι υπόλοιποι.

Η Αυστραλία έχει απορρίψει επανειλημμένα το αίτημα της Νέας Ζηλανδίας να δεχθεί 150 πρόσφυγες.

Εμμένει στη μεταναστευτική πολιτική η Αυστραλία

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει κερδίσει τους ψηφοφόρους με τη μεταναστευτική αυτή πολιτική, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, αποτρέπει τον πνιγμό προσφύγων στη θάλασσα και διαφυλάσσει τα σύνορα της χώρας.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε μια εκστρατεία από τον Αυστραλό επιχειρηματία Σάιμον Χολμς α Κορτ με στόχο τη συγκέντρωση 50.000 αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 30.000 ευρώ) προκειμένου να προβληθούν τα πρόσωπα των παιδιών προσφύγων στην Όπερα του Σίδνεϊ.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από μία ημέρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version