Κόσμος

NASA: Αρχαίες λίμνες στον πλανήτη Άρη πριν από 3.8 δισ. χρόνια!

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τον Άρη δίνει στη δημοσιότητα η NASA. Η ερευνητική ομάδα του Curiosity Rover επιβεβαιώνει ότι ο κόκκινος πλανήτης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μπορούσε να αποθηκεύει νερό σε λίμνες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχαν μια σειρά από ρέματα και μακρόβιες λίμνες πριν από 3,8 με 3,3 δισεκατομμύρια χρόνια”, σημείωσε ο επιστήμονας Ashwin Vasavada. Τα νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν στην ιστορία ενός υγρού Άρη τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Λίγες ημέρες νωρίτερα άλλωστε οι επιστήμονες της NASA επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στον κόκκινο πλανήτη.

“Αυτά που νομίζαμε ότι ξέραμε για το νερό στον Άρη δοκιμάζονται συνεχώς”, υποστήριξε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας του Mars Exploration Program της NASA. “Είναι σαφές ότι ο Άρης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια έμοιαζε με τη Γη. Η πρόκληση για εμάς είναι να καταλάβουμε τι συνέβη στον Άρη”.

 

Πριν το Curiosity προσγειωθεί στον Άρη το 2012, οι επιστήμονες απέδιδαν τα στρώματα ιζημάτων στον κρατήρα Gale είτε σε σκόνη και άμμο είτε σε αρχαίες λίμνες, με τα υγρά σενάρια να επιβεβαιώνονται πλέον για τα κατώτερα τμήματα του όρους Sharp. Βάσει της νέας ανάλυσης, τα κατώτερα στρώματα του βουνού προκλήθηκαν κυρίως από αρχαία ποτάμια και λίμνες σε μια περίοδο μικρότερη των 500 εκατομμυρίων χρόνων.

“Παραδόξως, όπου υπάρχει ένα βουνό σήμερα υπήρχε κάποτε μια λεκάνη και μερικές φορές γέμιζε νερό”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας John Grotzinger. “Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τον Άρη σαν απλό πλανήτη. Κάποτε πιστεύαμε ότι και η Γη είναι απλή. Όσο περισσότερο εξετάζουμε, τόσα περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν γιατί αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την πραγματική πολυπλοκότητα αυτών που βλέπουμε στον Άρη. Είναι καλή στιγμή να επαναξιολογήσουμε όλες τις υποθέσεις. Κάπου κάτι λείπει”.

Πηγή: NASA

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα