Σταμάτησε απότομα τις βόλτες του στον πλανήτη Άρη το ρόβερ Curiosity της NASA. Πρόκειται για το μικρό τρυπάνι που παίρνει δείγματα από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη που πιστεύεται ότι είναι φιλικός για ζωή.
Σύμφωνα με τη NASA υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και για αυτό το τρυπάνι σταμάτησε να κινείται ενώ ανέβαινε αργά το όρος Σαρπ, που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποτε υπήρχαν φιλικές συνθήκες για ζωή.
Το Curiosity -ένα κινητό επιστημονικό εργαστήριο- έφθασε στον γειτονικό πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε παίρνει συνεχώς δείγματα αρειανού εδάφους, στα οποία κάνει χημικές αναλύσεις. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από εκεί όπου προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το τεχνικό πρόβλημα εμφανίσθηκε πριν από μια εβδομάδα και ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίσθηκε, τελικά έγινε ακόμη πιο έντονο και το τρυπάνι έμεινε ακίνητο.
Επιπλέον αποκάλυψαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στον Άρη το χημικό στοιχείο βόριο. Η παρουσία του – η οποία διευκολύνει το σχηματισμό του σακχάρου ριβόζης και του μορίου του RNA (που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών στην Γη) – πιθανώς αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κάποτε ο «κόκκινος» πλανήτης είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ