Πέμπτη, 3 Οκτ.
27oC Αθήνα

Ναυάγιο στη Σικελία: Μέλος του πληρώματος κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή που η καταιγίδα πλησίαζε το Bayesian

EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE
EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE

Βίντεο από τη στιγμή που η καταιγίδα πλησίαζε το μοιραίο ναυάγιο Bayesian στα ανοικτά της Σικελίας με αποτέλεσμα λίγα λεπτά μετά να βυθιστεί, είχε βιντεοσκοπήσει μέλος του πληρώματος.

Ο Matthew Griffiths, 22 ετών, είναι ένα από τα τρία άτομα που ερευνώνται μετά το τραγικό ναυάγιο στη Σικελία στις 19 Αυγούστου 2024 που άφησε πίσω του επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Mike Lynch, 59 ετών, και η κόρη του Hannah, 18 ετών.

Το βίντεο λέγεται ότι ανέβηκε στον λογαριασμό του στο Instagram στις 19 Αυγούστου, την ημέρα που βυθίστηκε το σκάφος αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών.

Στο βίντεο φαίνονται οι αστραπές να «φωτίζουν» τον ουρανό ενώ διακρίνεται και το χαρακτηριστικό 75 μέτρων κατάρτι του Bayesian. Ακούγονται βροντές καθώς η καταιγίδα πλησιάζει το γιοτ που είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά και το βίντεο συνοδεύεται από την μουσική επιτυχία «Thunderstruck» των ACDC.

Το βίντεο μεταδόθηκε από την ιταλική ειδησεογραφική εκπομπή Quarta Repubblica νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκε στον κλειδωμένο πλέον λογαριασμό του Griffiths στο Instagram.

Ο Griffiths, ο οποίος ζει στη νότια Γαλλία με τους γονείς του, βρίσκεται υπό έρευνα μαζί με τον Νεοζηλανδό κυβερνήτη James Cutfield, 51 ετών, και τον Βρετανό αρχιμηχανικό Tim Parker Eaton, 59 ετών, για πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση καταστροφής.

Ο Griffiths είχε βάρδια όταν η καταιγίδα χτύπησε το Bayesian και δήλωσε στους ερευνητές ότι αυτός και το πλήρωμα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τους επιβάτες που επέβαιναν στο σκάφος, αλλά έξι από αυτούς και ο σεφ του σκάφους έχασαν τη ζωή τους.

Ο Griffiths φέρεται να είπε στους ερευνητές: «Ξύπνησα τον καπετάνιο όταν ο άνεμος ήταν 20 κόμβοι. Έδωσε εντολή να ξυπνήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Το γιοτ έγειρε και μας έριξε στο νερό.

Στη συνέχεια καταφέραμε να ξανασηκωθούμε και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους μπορούσαμε».

Συνολικά 15 άτομα σώθηκαν από το σκάφος με βρετανική σημαία και σήμερα, Πέμπτη η τραγωδία θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ του ITV που θα μεταδοθεί στις 21:00, όπου θα μιλήσουν μάρτυρες και διασώστες που συμμετείχαν στη επιχείρηση διάσωσης.

Το Bayesian χρειάστηκε 16 λεπτά για να βυθιστεί και οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσον οι καταπακτές έμειναν ανοιχτές και δεν ασφαλίστηκαν παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που είχαν προβλεφθεί και τις οποίες γνώριζαν οι ντόπιοι ψαράδες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις