Κυριακή, 25 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο «downburst» που μπορεί να βύθισε το Bayesian

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο «downburst» που μπορεί να βύθισε το Bayesian
Φωτογραφία Reuters - Louiza Vradi

Ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος για το ναυάγιο στη Σικελία, εξετάζουν οι ιταλικές αρχές. Αν και άνοιξε η έρευνα για ανθρωποκτονία, οι ειδικοί δηλώνουν πως το καιρικό φαινόμενο «downburst» μπορεί να βύθισε το σκάφος του Μάικ Λιντς.

Από την ημέρα που το σκάφος βυθίστηκε, οι αρχές της Σικελίας εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στο ναυάγιο.

Κατά τη βύθιση του σκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 6 άνθρωποι, μεταξύ τους ο επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα.

Η βασική υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο (σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα λάθη), είναι το «downburst».

Τι είναι το «downburst»

Το «downburst» είναι ένας τύπος καταιγίδας που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Οι καταιγίδες αυτές είναι πανίσχυρες, απότομες και ο αέρας κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα πάνω και κάτω. Όταν εν τέλει ο άνεμος φτάσει προς το έδαφος, εξαπλώνεται και φυσάει προς τα έξω και σε διάφορες κατευθύνσεις.

Τα «downbursts» κρατούν μόνο λίγα λεπτά και συχνά παρομοιάζονται με ανεμοστρόβιλους και νεροποντές επειδή δημιουργούν τις ίδιες ζημιές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να ξεριζώσει δέντρα να προκαλέσει σοβαρές δομικές ζημιές και να «απειλήσει» αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Σημαντικά ερωτήματα έθεσε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το πλήρωμα κατάφερε να σωθεί ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο ενώ οι επισκέπτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στη θαλαμηγό.

«Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια», είπε.

«Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει», δήλωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις