Site icon NewsIT

Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα;

15.12.2009 | 22:44
Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα;

Αδιέξοδο διαφαίνεται στις συνομιλίες. Εντείνονται οι επαφές ηγετών για τις διαπραγματεύσεις, ενώ έκκληση για συμφωνία έκανε ο γ.γ. του ΟΗΕ.  

Μετά την αποχώρηση των αφρικανικών κρατών από τις συνομιλίες τη Δευτέρα και την επιστροφή τους μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα συζητηθεί το θέμα του Κιότο φαίνεται ότι η διεθνής μάχη εναντίον των κλιματικών αλλαγών κρέμεται από μία κλωστή. 

“Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το ίδιο ίσχυε και την περασμένη Δευτέρα” είπε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και συνέχισε “δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν είχα ποτέ, καθώς αυτό δεν είναι μάννα εξ’ ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες”.

Η Ε.Ε. κάλεσε σήμερα τους δύο μεγάλους ρυπαντές, την Κίνα και τις ΗΠΑ να δεσμευτούν περισσότερο ώστε να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. “Δεν θα αναθεωρήσουμε τους στόχους μας προς τα πάνω” απάντησε ο αμερικανός απεσταλμένος στην Κοπεγχάγη, Τοντ Στερν. Ακριβώς την ίδια δήλωση έκανε και ο Κινέζος εκπρόσωπος στην διάσκεψη για το κλίμα.

Με τα “σύννεφα” να συγκεντρώνται πάνω από την Κοπεγχάγη, την Τρίτη Γκόρντον Μπράουν, Άνγκελα Μέρκελ, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για περίπου 50 λεπτά. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν έκανε έκκληση για μία συμφωνία που θα επιτρέψει “τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα προβλέπει την προστασία των πλέον ευάλωτων χωρών και που θα ανοίξει μια νέα εποχή σωστής πράσινης ανάπτυξης για όλους”. Ο Μπαν Γκι-μουν είπε ότι στοιχείο-κλειδί για τη συμφωνία είναι να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του “θα ζητήσει να συναντήσει τους αρχηγούς των πλούσιων χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί στην Κοπεγχάγη ένα καλό οικονομικό πακέτο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες”. 

Την ίδια στιγμή στην Κοπεγχάγη γίνονται διαδηλώσεις και δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία, ενώ το πρωί της Δευτέρας έγιναν εκτεταμένα επεισόδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version