Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Νέα Navtex για το Oruc Reis από την Τουρκία! Δείτε την πορεία του

Oruc Reis

Σε ακόμη μια προκλητική κίνηση προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, 21.10.2020, η Τουρκία, εκδίδοντας νέα NAVΤΕΧ για το Oruc Reis και ζητώντας παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Με ένα διπλό «χτύπημα», η Τουρκία παράλληλα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Προς… Καστελλόριζο το Oruc Reis

Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε νέες NAVTEX, με τις οποίες η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, εκτός της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, 20.10.2020.

Η Άγκυρα, όπως ακριβώς με τα άλλα τρία ελληνικά νησιά χτες, αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Παράλληλα, γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, 22.10.2020, το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν, αναμένεται να φτάσουν ξανά κοντά στο Καστελλόριζο, δεδομένης της ταχύτητας που κινούνται τώρα.

Όπως έγινε γνωστό, τo βράδυ της Τετάρτης το Oruc Reis βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το ελληνικό ακριτικό νησί.

Click4more: Οκτάι: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αν της ζητηθεί

Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός στόλος του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχει υψώσει τείχος προστασίας γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak» που τόνιζε πως η Άγκυρα θα παρατείνει τη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis, η οποία λήγει την Πέμπτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Ωστόσο –σύμφωνα πάντα με την γειτονική χώρα– αυτό ισχύει σε μόλις επτά, καθώς στα υπόλοιπα 16 υπάρχει παρουσία του ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με το ΜarineΤraffic, περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, 21.10.2020, το Oruc Reis βρισκόταν σε πορεία προς τα τουρκικά παράλια, όπως δείχνει και ο χάρτης που ακολουθεί

Oruc Reis

Μητσοτάκης από Κύπρο: «Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, 21.10.2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που έγινε στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδική αναφορά έγινε στις τουρκικές προκλήσεις, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Κοινή ήταν η αντίληψη των δύο πολιτικών για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις