Κόσμος

Νέα εφαρμογή για τις απάτες στο διαδίκτυο παρουσιάζεται στη Σανγκάη

Μια νέα εφαρμογή για την αντιμετώπιση της απάτης στο διαδίκτυο μπορεί να εντοπίσει τους αριθμούς τηλεφώνου που χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους πρακτικές και να φιλτράρει τους ιστότοπους ηλεκτρονικής «αλίευσης» (phishing).

Η εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από το γραφείο εγκλημάτων κατά του τηλεπικοινωνιακού τομέα του Κρατικού Συμβουλίου και τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, παρουσιάζεται σε μια εκδήλωση που αφορά την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πραγματοποιείται στη Σανγκάη από τις 16 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ετήσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να εγγυηθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Κεντρική Ομάδα για τις υποθέσεις του Κυβερνοχώρου ιδρύθηκε το 2014 και έχει θεσπίσει έναν νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και σχετικούς κανονισμούς, σφικτή εποπτεία και πάταξη των online εγκλημάτων.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συνίσταται στην ασφάλεια τόσο του λαού όσο και του έθνους» δήλωσε ο Σεν Γι, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Διακυβέρνησης του Κυβερνοχώρου στο Πανεπιστήμιο Φουντάν.

Ο Σεν υποστηρίζει ότι η ασφάλεια του Διαδικτύου δεν μπορεί να αποτιμηθεί απλά με τεχνικούς δείκτες, αλλά οφείλει να αποφέρει και δημόσιο όφελος.

Οι χρήστες του ίντερνετ της Κίνας απολαμβάνουν ένα “καθαρότερο” διαδικτυακό περιβάλλον, δεδομένου ότι οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για αυτό.

Σε μια πρόσφατη εκστρατεία με επικεφαλής την Εθνική Υπηρεσία κατά των Πορνογραφικών και Παράνομων Εκδόσεων, οι Αρχές συνέλαβαν 50 ύποπτους, κατέστρεψαν 118 ιστότοπους και κατέβασαν 913 ηλεκτρονικά διαφημιστικά πλαίσια πορνογραφικού περιεχομένου.

Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του έτους η συγκεκριμένη υπηρεσία έκλεισε 73 παράνομες πλατφόρμες live streaming και απαγόρευσε δια βίου 1.879 ταινίες, το περιεχόμενο των οποίων παραβίαζε σοβαρά τους κανονισμούς.

Μόνο το 2016, δια της επιβολής του νόμου κατασχέθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια παράνομες δημοσιεύσεις και απαγορεύθηκαν περισσότερες από 14.000 κακόβουλες ιστοσελίδες.

Τα φόρουμ στο Διαδίκτυο αποτελούν επίσης στόχο των «εργασιών εκκαθάρισης». Η διεύθυνση του κυβερνοχώρου της Κίνας δημοσίευσε τον Αύγουστο έναν κατάλογο κανόνων, ο οποίος απαιτεί την εγγραφή πραγματικού ονόματος στους πίνακες ανακοινώσεων.

Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου πιστεύουν ότι αυτός ο κατάλογος θα περιλαμβάνει τη διάδοση της αισχρολογίας, της βίας, της τρομοκρατίας και των ψευδών πληροφοριών. Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Προκειμένου να τυποποιηθεί ο τρόπος που θα γίνεται η συλλογή, η αποθήκευση η χρήση και η μεταφορά προσωπικών πληροφοριών από εταιρείες του Διαδικτύου, αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες εξέτασαν τις πολιτικές απορρήτου δέκα δημοφιλών ιδιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών του Διαδικτύου.

Η κίνηση στοχεύει να αποτρέψει τους εγκληματίες από την παράνομη απόκτηση προσωπικών πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Οι εταιρείες Διαδικτύου παίζουν επίσης ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Αυτό τον Μάιο, ένα τμήμα κομμάτι κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία «WannaCry» επιτέθηκε σε υπολογιστές παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι εταιρείες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των Qihoo 360, Tencent και Kingsoft Security, έχουν από τότε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και διαδικτυακές εταιρείες έχουν συστήσει συνολικά 1.116 «αστυνομικά γραφεία στο Διαδίκτυο» σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στη διερεύνηση των παράνομων πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στους ιστοτόπους τους, καθώς και στη συλλογή πληροφοριών από το κοινό.

Συνολικά 21 πανεπιστήμια έχουν ιδρύσει τμήματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει από το 2017 έως το 2027 τέσσερα έως έξι διεθνή ινστιτούτα για την ασφάλεια στο ίντερνετ.

Μέχρι το 2014, ο αριθμός του προσωπικού ασφαλείας της Ιντερνετ που απαιτείτο σε βασικά συστήματα πληροφορικής και πληροφορικής ήταν 700.000 και ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον Φενγκ Χουαμίν αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πεκίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»