Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Νέα εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για Κασόγκι: Ασφυκτικός θάνατος από κεφαλοκλείδωμα!

Κασόγκι
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Καθώς η Σαουδική Αραβία δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εκδοχή που παρουσίασε για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παρουσιάζει νέα στοιχεία για την υπόθεση που έρχονται σε αντίθεση με τις -μέχρι τώρα- εξηγήσεις του Ριάντ.

Η τελευταία εκδοχή που δίνει ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς η ομάδα των 15 Σαουδαράβων που εστάλη για να συναντήσει τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, τον απείλησε ότι θα τον ναρκώσει και θα τον απαγάγει και στη συνέχεια του προκάλεσε ασφυξία, όταν αντιστάθηκε.

Τον τύλιξαν σε ένα χαλί

Αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες Σάββατο το πρωί ότι πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά στο προξενείο. Μία ώρα αργότερα άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος απέδωσε τον θάνατό του σε ασφυξία από κεφαλοκλείδωμα, κάτι που επαναλαμβάνει και η νέα εκδοχή του ανώτερου Σαουδάραβα αξιωματούχου.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε, όμως ο Σαουδάραβας αξιωματούχος επεσήμανε ότι το τύλιξαν σε ένα χαλί και το έδωσαν σε έναν «ντόπιο συνεργάτη» για να το ξεφορτωθεί. Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε, απάντησε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας δεν το επιβεβαιώνουν. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από την 15μελή ομάδα που είχε σταλεί στο προξενείο για να τον ανακρίνει φόρεσε τα ρούχα του για να φαίνεται ότι βγήκε ζωντανός από το προξενείο!

Τα έγγραφα

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος παρουσίασε μάλιστα και έγγραφα τα οποία δήλωσε ότι είναι της σαουδαραβικής υπηρεσίας Πληροφοριών και τα οποία δείχνουν ότι στόχος του Ριάντ ήταν να επιστρέψουν στη χώρα διαφωνούντες μεταξύ των οποίων και ο Κασόγκι. Επίσης, έδειξε την κατάθεση όσων συμμετείχαν στην κάλυψη του φόνου και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας. Όταν ρωτήθηκε γιατί αλλάζει συνεχώς η εκδοχή για τον θάνατο του Κασόγκι, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος απάντησε ότι η αρχική εκδοχή της κυβέρνησης βασιζόταν «σε λανθασμένες πληροφορίες που είχαν αναφερθεί εσωτερικά».

Ήθελαν να τον πείσουν να επιστρέψει

Βάσει της τελευταίας εκδοχής, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούσε να πείσει τον Κασόγκι, ο οποίος είχε μετακομίσει στην Ουάσινγκτον πριν ένα χρόνο φοβούμενος τα αντίποινα για τις απόψεις του, να επιστρέψει στο βασίλειο στο πλαίσιο μιας εκστρατείας να μην επιτραπεί σε Σαουδάραβες αντιφρονούντες να στρατολογηθούν από τους εχθρούς της χώρας, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Γι’ αυτό τον σκοπό ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών, ο Άχμεντ αλ Ασίρι, δημιούργησε μια 15μελή ομάδα με άνδρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας και Πληροφοριών την οποία έστειλε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Κασόγκι στο προξενείο και να τον πείσει να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

«Υπάρχει σταθερή εντολή να γίνονται ειρηνικές διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των αντιφρονούντων, η οποία τους δίνει το δικαίωμα να ενεργούν χωρίς να ζητούν έγκριση από την ηγεσία», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ πρώιμο κάθε σχόλιο για ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Μνούτσιν είπε πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες για την έρευνα «είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά όχι αρκετό» καθώς το Ριάντ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να απαντήσει τι συνέβη στον Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μελετήσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε το Σάββατο πως δεν είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση της υπόθεσης από τους Σαουδάραβες.

«Θα ήταν πολύ πρώιμο να σχολιάσω για κυρώσεις και πολύ πρώιμο να σχολιάσω στην πραγματικότητα οποιοδήποτε θέμα έως ότου προχωρήσουμε περαιτέρω την έρευνα και ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μνούτσιν επιβεβαίωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε μια επενδυτική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Ωστόσο, είπε ότι θα επισκεφθεί το Ριάντ, όπως έχει προγραμματιστεί, για συνομιλίες με τον ομόλογό του όσον αφορά τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα σχέδια των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τον Νοέμβριο.

«Δεν νομίζω πως θα ήταν σωστό να πάω και να μιλήσω στη διάσκεψη αυτή αλλά συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά θέματα με τη Σαουδική Αραβία και αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνω εκεί», είπε ο Μνούτσιν.

Η επίσκεψη, είπε, είναι απαραίτητη καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Είπε πως δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία θα ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε ανεπάρκειες στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου καθώς οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου θα περιοριστούν βάσει των κυρώσεων.

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω πως δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις αυτές», είπε ο Μνούτσιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ στη διάρκεια της παραμονής του στο Ριάντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις