Το όνομα του (Τιανγκόνγκ-1) σημαίνει "Ουράνιο Παλάτι". Ένα "παλάτι" που θα πέσει από τον ουρανό. Το πότε θα πέσει στη Γη ο κινέζικος δορυφόρος αλλάζει συνεχώς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς ούτε το πότε ούτε και το που…
Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως ο δορυφόρος θα πέσει στη Γη κάποια στιγμή ανάμεσα στη νύχτα του Σαββάτου (31.03.2018) και αργά το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Απριλίου (σ.σ. σε ώρα GMT). Τώρα όμως, ο γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έχει… νεότερα.
Η νέα εκτίμηση για τον ανεξέλεγκτο δορυφόρο
Η πτώση του διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ-1», σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των ευρωπαίων επιστημόνων, μετατίθεται ελαφρώς προς τα πίσω η προβλεπόμενη ώρα καταστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα.
Το διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τοποθετείται πλέον ανάμεσα στο απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου και στα χαράματα της Δευτέρας 2 Απριλίου, με πιο πιθανό ένα χρονικό «παράθυρο» γύρω στις 02:25 ώρα Ελλάδας της 2ας Απριλίου.
Ο Tiangong-1 έχει μέγεθος σχολικού λεωφορείου. Κομμάτια του, εξαιτίας της θερμότητας κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα, θα μοιάζουν με πύρινες μπάλες. Αν τη στιγμή που θα μπει στην ατμόσφαιρα ο ουρανός είναι καθαρός και οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα πάντα θα μπορούν να είναι ορατά με “γυμνό” μάτι.
Δύσκολο να ξέρουν που θα πέσει
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη για το πότε ακριβώς και το που θα πέσει ο δορυφόρος. Και αυτό εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας. Δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.
Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.
Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.
Ποιος… είναι ο Τιανγκόνγκ-1
Υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας. Εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.
Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ