Site icon NewsIT

Νέα κόντρα της ΕΕ με τη Ρωσία μετά την απαγόρευση εισόδου στη Μόσχα της Ρεμπέκα Χαρμς

26.09.2014 | 17:04
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Ρεμπέκα Χαρμς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας της Μόσχας σε ό,τι αφορά την μαύρη λίστα με ευρωπαϊκές προσωπικότητες που φαίνεται ότι διαθέτει.

Η Χαρμς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έφτασε χθες Πέμπτη στη Μόσχα όπου αναμενόταν σήμερα να παραστεί ως θεατής στη δίκη της ουκρανής πιλότου Ναντιέζντα Σαβτσένκο, που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο, οι αρχές του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας δεν της επέτρεψαν να εισέλθει στο ρωσικό έδαφος κι έτσι η Χαρμς επέστρεψε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Πρασίνων.

«Καταδικάζουμε την άρνηση να παρασχεθεί άδεια εισόδου στο ρωσικό έδαφος στην ευρωβουλευτή Ρεμπέκα Χαρμς, παρά το γεγονός ότι είχε επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές πριν από την αναχώρησή της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά των ρωσικών αρχών σχετικά με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε μια μαύρη λίστα είναι απογοητευτική και αντίθετη στο πνεύμα της συμφωνίας για τη διευκόλυνση παροχής αδειών εισόδου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Χαρμς έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητας. «Όμως προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιος, εκτός από εμένα, περιλαμβάνεται στη λίστα», είπε, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικό αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι Ρώσοι «με θεωρούν ανεπιθύμητο πρόσωπο» και «χρειάστηκε να υπογράψω ένα έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι δεν θα προσπαθήσω ξανά να εισβάλω στη Ρωσία. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι διαπράττω εγκληματική πράξη», σημείωσε η Χαρμς.

Η ίδια διηγήθηκε ότι κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας επί τέσσερις ώρες προτού επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. «Μου θύμισε τη Σοβιετική Ένωση», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς «κατήγγειλε έντονα αυτό το σοβαρό διπλωματικό συμβάν το οποίο αποτελεί μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Ρωσίας».
Εξάλλου στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι απηύθυνε στην πρεσβεία της Ρωσίας στις Βρυξέλλες «μια επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της».

Η Μόσχα ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι συνέλαβε την ουκρανή πιλότο Σαβτσένκο με την κατηγορία ότι συνέδραμε τον Ιούνιο στον φόνο δύο ρώσων δημοσιογράφων, όταν πολεμούσε με μια ταξιαρχία εθελοντών στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η πιλότος φέρεται να εισήλθε σε ρωσικό έδαφος χωρίς χαρτιά, προσποιούμενη την πρόσφυγα. Από την πλευρά της η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η νεαρή γυναίκα αιχμαλωτίστηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην επαρχία Λουχάνσκ και στη συνέχεια παραδόθηκε στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντική διάκριση για το «Ελ. Βενιζέλος»

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους γιατί επιβάτης έπαιζε… (VIDEO)

Στο σφυρί στρατιωτικό αεροδρόμιο από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς η ΠΑ να το ξέρει!!!

Αττική Οδός: Κλειστή την Κυριακή η έξοδος από αεροδρόμιο προς Λαμία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version