Κόσμος

Νέα κρίση στο Κόσοβο – Οι κάλπες έβγαλαν ακυβερνησία

Οι κάλπες στο Κόσοβο δεν βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και η αποσταθεροποίηση είναι πλέον ορατή. Το αποτέλεσμα θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για τον ήδη... ημιθανή διάλογο της Πρίστινας με το Βελιγράδι για τις διαφορές Αλβανών και Σέρβων.

Μόνο με συνεργασίες μπορεί να σχηματιστεί πλέον κυβέρνηση στο Κόσοβο και αυτή η πιθανότητα δεν είναι ορατή πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

   Σαφής εικόνα για τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω πτώσης των ηλεκτρονικών συστημάτων από νωρίς το πρωί.
   Φέρεται πάντως από τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια να προηγείται ο αποτελούμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρόεδρου Χασίμ Θάτσι, τη Συμμαχία για το Μέλλον (ΑΑΚ) του Ραμούς Χαραντινάι και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (ΝΙΣΜΑ) του Αρμπέν Λιμάι, συνασπισμός με ποσοστό γύρω στο 35%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
   Του λεγόμενου “συνασπισμού των UCKάδων” ηγείται -θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους- ο αθωωθείς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ραμούς Χαραντινάι.
   Δεύτερο, με ποσοστό 25%-26%, έρχεται το ανερχόμενο εθνικιστικό κίνημα “Αυτοδιάθεση” με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι και τρίτος ο συνασπισμός αποτελούμενος από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), τη Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο και την Εναλλακτική Πρωτοβουλία.
   Η “Αυτοδιάθεση” έχει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κούρτι και ο τρίτος, μέχρι στιγμής, σε ψήφους συνασπισμός προτείνει για την ίδια θέση τον τέως υπουργό Οικονομικών Αμπντουλάχ Χότι.
   Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατήλθαν στις εκλογές διασπασμένοι, με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό “Σερβική Λίστα”, να παίρνει, εκτός απροόπτου, και τις δέκα έδρες στη βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι.
   Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στις εκλογές στο Κόσοβο έχουν περίπου 100.000 Σέρβοι, εκ των οποίων οι 22.800 κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.
   Ελάχιστα είναι τα σημεία σύγκλισης των κομμάτων, η ρητορική κατά την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίστηκε από διχαστικό ύφος, με αποτέλεσμα να θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη ενδεχόμενη συγκυβέρνηση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα