Τρίτη, 17 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Νέα παράνοια στο TikTok με κοριτσάκια να φορούν αντιρυτιδικές κρέμες από το Δημοτικό

Νέα παράνοια στο TikTok με κοριτσάκια να φορούν αντιρυτιδικές κρέμες από το Δημοτικό
AP/Christin Klose

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο η νέα τάση του TikTok να φορούν πανάκριβες κρέμες αντιγήρανσης ανήλικα κορίτσια, 10 ακόμα και 6 ετών.

Οι μικρούλες που αυτοπροσδιορίζονται ως influencers παρουσιάζονται στο TikTok να δοκιμάζουν αντιγηραντικές κρέμες. Δύο από αυτές είναι η Κότι και η αδερφή της. Τα ανήλικα κορίτσια να σχολιάζουν στα βιντεάκια:

-Νιώθω τις ρυτίδες να εξαφανίζονται.

-Είμαι ξετρελαμένη!

-Θέλω απλά να δω τα προϊόντα που χρησιμοποιούν!

-Θα σας δείξουμε τον σωστό τρόπο να ψωνίσεις στα Sephora!

Το φαινόμενο «Sephora kids»

Το φαινόμενο λέγεται «Sephora kids» και αφορά το χάος που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια σε πολυκαταστήματα καλλυντικών με 10χρονα και 12χρονα κοριτσάκια να τρέχουν στους διαδρόμους για να προλάβουν πανάκριβα προϊόντα περιποίησης πριν εξαντληθούν.

Άρθρο του BBC τον Ιανουάριο του 2024 προειδοποιούσε για αυτήν την ανησυχητική τάση που σαρώνει στην προεφηβική ηλικία και η οποία ίσως τους δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

«Όλο και περισσότερα παιδιά ζητούν από τους γονείς τους πανάκριβα προϊόντα που έχουν δει σε βίντεο στο TikTok. Κάποια όμως περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά όπως τα οξέα απολέπισης που προορίζονται μόνο για ενήλικες. Δερματολόγοι εξηγούν πως τέτοια προϊόντα σε μια παιδική επιδερμίδα μπορούν να προκαλέσουν από ερεθισμό μέχρι αλλεργίες και έκζεμα».

Η υστερία του γήρατος και η εμμονή των 10χρονων κοριτσιών με τα καλλυντικά οδηγεί πολλά από αυτά να χρησιμοποιούν μέχρι ρετινόλη με τους ειδικούς να συστήνουν την χρήση της μετά την ηλικία των 25.

Η παιδοψυχολόγος, Χριστίνα Μπογιατζή, μίλησε στο LIVE NEWS για αυτό το φαινόμενο.

«Η εμμονή αφορά την εικόνα του εαυτού μου και σε αυτό έχουμε ευθύνη εμείς οι γονείς. Δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην τεχνολογία αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια πραγματική σχέση με το παιδί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η ανησυχητική αυτή «μόδα» συναντάται σε μικρότερη κλίμακα και σε ηλικίες 15 με 16 ετών. Για την ώρα τουλάχιστον…

Ωστόσο, γίνονται ήδη πολλά βιντεάκια από μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, να κάθονται μπροστά στο κινητό και να βάφονται πριν πάνε στο σχολείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις