Ο Ερντογάν σημείωσε πως οι διακυμάνσεις της λίρας δεν αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερβεί τις επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, στην οικονομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως αποκαθίσταται η ισορροπία στην οικονομία της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα πως οι τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις και να αυξήσει τους δασμούς, θα βελτιωθούν σύντομα.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε διπλωματική αντιπαράθεση σχετικά με την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία ούτε θα εγκαταλείψει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και ότι σκοπεύει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο στην Βόρεια Συρία”
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, απομακρύνοντας την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG από την περιοχή.
Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία σκοπεύει επίσης να «καθαρίσει» τις επαρχίες Σίντζαρ και Καντίλ του Ιράκ από τους Κούρδους μαχητές. Η Άγκυρα περιλαμβάνει την YPG στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορώντας την για στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και δεκαετίες αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Πρόσκληση σε Μέρκελ και Στάινμαϊερ για επίσκεψη στην Τουρκία
Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε πως οι πρόσφατοι οικοδεσπότες του στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα επισκεφθούν τον επόμενο χρόνο την Τουρκία έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούνται συχνότερες επισκέψεις αξιωματούχων των δύο χωρών, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής το Σάββατο μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.
«Θεού θέλοντος… θα τους υποδεχθούμε στην Τουρκία το 2019», δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, όπως συνηθίζεται με τέτοιες συνεντεύξεις.
“Χαλάστηκε” με την αναφορά του Στάινμαϊερ στους Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία
Είπε πως η Γερμανία είναι μια σημαντική χώρα για την Τουρκία, αν και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, και επέκρινε τη «στάση» του Στάινμαϊερ ο οποίος στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ήγειρε το θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
“Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο”, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Ερντογάν είπε πως ένα από τα κύρια σημεία όπου διαφωνούν οι δύο χώρες είναι οι απόψεις τους για την τρομοκρατία, λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά εναντίον του PKK και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Η Τουρκία έχει δώσει στη γερμανική κυβέρνηση έναν κατάλογο με 136 ονόματα «τρομοκρατών» των οποίων ζητεί την απέλαση, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.