Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 για τον… εμπορικό πόλεμο

Νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 για τον… εμπορικό πόλεμο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται εκ νέου αυτό το σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν τις απειλές που τίθενται για την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικότερα τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου και την κρίση στις αναδυόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λάγκαρντ καθόρισε χθες τον τόνο αυτής της τρίτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20 υπό την προεδρία της Αργεντινής, λέγοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ ότι «η αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα».

Σε αντίθεση με τη σύνοδο του G7 στο Κεμπέκ στις αρχές Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εν τέλει υπαναχώρησε από το κοινό ανακοινωθέν με τους εταίρους του, η συνάντηση στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, όπως δήλωσαν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αναμένουμε ένα ανακοινωθέν που να καταδικάζει τον προστατευτισμό, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G20 έχουν «περιορισμούς», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Νίκολας Ντουχόβνε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο, κατά την πρώτη συνάντηση της χρονιάς στο Μπουένος Άιρες, οι υπουργοί είχαν με δυσκολία καταλήξει σε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο αναγνώριζαν ότι «οι οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις» απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Έκτοτε, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και τους εταίρους του για έναν εμπορικό πόλεμο, από τον οποίο κανείς δεν θα βγει νικητής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου από τους συμμάχους και από την Κίνα, επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς 25% στο Πεκίνο σε προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων που πωλούνται στις ΗΠΑ και απείλησε με την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό» στο θέμα του εμπορίου.

Η Κίνα στο στόχαστρο

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα πάνε στο Μπουένος Άιρες για να αποκηρύξουν την νέα «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας», μια χώρα την οποία ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επέκρινε κατά τη συνεδρίαση τον Μάρτιο.

Καθώς οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Αργεντινή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κρίση που απειλεί τις αναδυόμενες χώρες. Το Μπουένος Άιρες έλαβε πρόσφατα από το ΔΝΤ κοντά στα 50 δισεκ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του πέσο, που έχει σημειώσει βουτιά 35% μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου.

«Η κατάσταση ορισμένων αναδυόμενων (χωρών) είναι πιο τεταμένη, με την άνοδο του δολαρίου και το θέμα της ροής κεφαλαίων» που φεύγουν από τη χώρα για να επωφεληθούν από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τη Γαλλία.

«Είμαστε σε μία περίοδο όπου θα συνεχίσει σταδιακά η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ίσως λίγο ταχύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις», δήλωσε η γαλλική πηγή, με τον κίνδυνο οι αναδυόμενες χώρες να αναγκαστούν να αυξήσουν και οι ίδιες τα επιτόκιά τους για να ανακόψουν την υποτίμηση των νομισμάτων τους, πλήττοντας παράλληλα την ανάπτυξή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το θέμα του χρέους των φτωχότερων χωρών, που έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια.

«Το βάρος θα δοθεί στο θέμα της διαφάνειας του χρέους και της βιωσιμότητας της χρηματοδότησης που χορηγείται στις φτωχότερες χώρες», εξήγησε η γαλλική πηγή.

Το θέμα της φορολόγησης θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι της G20, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση τον Μάρτιο για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Αυτή τη φορά, πρέπει να αποφασίσει για την επικαιροποίηση των κριτηρίων του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση της ποιότητας της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις