Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: Σε 10 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο 24χρονος που σχεδίαζε αντισημιτική επίθεση το 2022

Νέα Υόρκη: Σε 10 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο 24χρονος που σχεδίαζε αντισημιτική επίθεση το 2022
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ένας 24χρονος που επιχείρησε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη το 2022 ομολόγησε την ενοχή του για παράνομη οπλοκατοχή, καταδικάστηκε χτες (18.09.2024) σε 10 χρόνια κάθειρξης.

Ο Κρίστοφερ Μπράουν το 2022 δημοσίευσε πολλά αντισημιτικά μηνύματα στα social media και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, αφού σχεδίαζε αντισημιτική επίθεση σε Συναγωγή στην περιοχή του Μανχάταν μαζί με ένα φίλο του.

Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη στο σταθμό Penn στις 18 Νοεμβρίου 2022, μαζί με τον Μάθιου Μαχρέρ, στον οποίο είχε πληρώσει 650 δολάρια για βοήθεια στην απόπειρα επίθεσης. Η ποινή του, 10 χρόνια κάθειρξης, θα τού απαγγελθεί τη 13η Νοεμβρίου 2024.

Στο σταθμό Penn, η αστυνομία του MTA εντόπισε ένα μαχαίρι, ένα περιβραχιόνιο με σβάστικα και μια μάσκα σκι από το σακίδιό του.

Η επίθεση αποτράπηκε εν μέρει χάρη σε ειδοποίηση από την Community Security Initiative, μια τοπική εβραϊκή υπηρεσία ασφαλείας. Η ομάδα ανακάλυψε απειλητικές αναρτήσεις στο Twitter και έφερε αυτές τις πληροφορίες στις αστυνομικές αρχές.

«Ο Κρίστοφερ Μπράουν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για το σχέδιό του να διαπράξει μια βίαιη, αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ σε δήλωση την Τετάρτη.

«Ευτυχώς, μπορέσαμε να παρέμβουμε και να τον αποτρέψουμε από το να συνεχίσει, κάτι που είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που έχουμε με τους εταίρους επιβολής του νόμου σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Θέλω η εβραϊκή κοινότητα του Μανχάταν να γνωρίζει ότι παραμένουμε εξαιρετικά σε εγρήγορση έναντι των απειλών βίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξανόμενου αντισημιτισμού και οι Μονάδες μας για την τρομοκρατία και τα εγκλήματα μίσους συνεχίζουν να διεξάγουν προληπτικές έρευνες για να κρατήσουν όλους ασφαλείς», είπε.

Στο Twitter, ο Μπράουν είχε εκφράσει την πρόθεσή του να «πυροβολήσει μια συναγωγή», λέγοντας: «Αυτή τη φορά θα το κάνω πραγματικά», ανέφεραν τα δικαστικά αρχεία και το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Μπράουν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον ναζισμό και σκέφτηκε να κάνει ένα τατουάζ με σβάστικα στην καρδιά του, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Έδειξε επίσης την επιθυμία να μιμηθεί τον μαζικό πυροβολισμό των λευκών ανωτεριστών το 2019 σε τζαμί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Ο συγκατηγορούμενος του Μπράουν, Μάθιου Μαχρέρ, είναι Εβραίος και είναι απόγονος ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Ο δικηγόρος του Mahrer είπε ότι δεν θα ήθελε να βλάψει τους δικούς του ανθρώπους. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ακόμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις