Δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν οι σοροί των δυο τελευταίων νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία. Με τις ελπίδες να εξανεμίζονται, η αστυνομία ανακοίνωσε ήδη ότι μειώνει την έκταση των ερευνών για τον εντοπισμό των δυο θυμάτων.
Επί της ουσίας, η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία παραδέχτηκε ότι τα τελευταία θύματα της καταστροφής ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ. Το ηφαίστειο Ουακατάνε εξερράγη στις 9 Δεκεμβρίου και κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ το μοιραίο μεσημέρι.
Οι δύο άνθρωποι που συνεχίζουν να αγνοούνται είναι η 17χρονη Γουαϊνόνα Λάνγκφορντ, υπήκοος Αυστραλίας και ο 40χρονος Χέιντεν Μάρσαλ-Ίνμαν από τη Νέα Ζηλανδία, επαγγελματίας ταξιδιωτικός οδηγός. Τα πτώματά τους πιστεύεται πως βρίσκονται στα νερά γύρω από το νησί.
Click4more: Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της ηφαιστειακής έκρηξης
«Δεν εγκαταλείπουμε (…) αλλά έχουμε φθάσει σε μια φάση που τα πάντα κρίνονται από τη θάλασσα», δήλωσε ο Μάικ Κλέμεντ, ανώτερος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Ουακατάνε, πολύ κοντά στο ηφαίστειο.
«Πρέπει να περιμένουμε η μητέρα φύση να μας δώσει αυτά τα πτώματα (…) Μπορεί να το κάνει, μπορεί και όχι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κλέμεντ, επιχειρήσεις έρευνας θα διεξάγει πλέον μόνο η τοπική δύναμη της αστυνομίας, καθώς η συμμετοχή της των δυνάμεων που είχαν σπεύσει στην περιοχή από αλλού τερματίζεται.
Όταν έγινε η έκρηξη στο ηφαίστειο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, βρίσκονταν πάνω στο νησί ή κοντά σε αυτό 47 άνθρωποι. Εξ αυτών, 27 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία με σοβαρά εγκαύματα.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις και το έργο των εποπτικών φορέων για εργασιακή ασφάλεια και την ασφάλεια των τουριστικών εκδρομών ενδέχεται να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο. Κατά την ίδια, εάν εξακριβωθεί πως διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών.