Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Όλος ο πλανήτης μιλάει με θαυμασμό για την πρωθυπουργό της χώρας

Η Τζασίντα Άρντεν με το που έγινε το μακελειό στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συμπολιτών της. Με λόγια αλλά και με πράξεις. Και αυτό ίσως της δώσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το πρώτο δευτερόλεπτο στάθηκε απέναντι στο μίσος και την μισαλλοδοξία που όπλισαν το χέρι του μακελάρη. Μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε το νόμο για την οπλοκατοχή, προσευχήθηκε μαζί με τους μουσουλμάνους και έδειξε τον πόνο της σε όλους τους συμπολίτες της ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Ο θαυμασμός στην αντιμετώπιση του ζητήματος ήταν τόσο μεγάλος που ο πρωθυπουργός του Ντουμπάι έγραψε στο twitter: «Σας ευχαριστούμε πρωθυπουργέ Τζασίντα Άρντεν και εσάς και τη Νέα Ζηλανδία για την ειλικρινή σας ενσυναίσθηση και υποστήριξη που έχει κερδίσει τον σεβασμό των 1,5 δις μουσουλμάνων μετά την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε την μουσουλμανική κοινότητα σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος ανάρτησε την φωτογραφία με το Μπουρτζ Καλίφα που προς τιμήν της Τζασίντα Άρντεν είχε την φωτογραφία της.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έδωσε σήμερα εντολή να διεξαχθεί επίσημη εθνική έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των τζαμιών του Κράισττσερτς ώστε να διαπιστωθεί αν η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει το μακελειό.

Η εν λόγω έρευνα οφείλει να προσδιορίσει πώς ένας και μόνο δράστης μπόρεσε στις 15 Μαρτίου να σκοτώσει 50 πιστούς, δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να μην αφεθεί τίποτε στην τύχη για να προσδιορισθεί πώς συνέβη αυτή η πράξη τρομοκρατίας και πώς θα μπορούσαμε να την είχαμε εμποδίσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία βρέθηκαν στο κέντρο των επικρίσεων μετά την επίθεση, καθώς ορισμένοι τις κατηγορούσαν ότι είχαν επικεντρωθεί υπερβολικά στις ισλαμιστικές απειλές.

Τα θύματα στο Κράισττσερτς ήταν όλα μουσουλμάνοι και ο φονιάς είναι ένας λευκός ρατσιστής πεπεισμένος πως οι μουσουλμάνοι «κυριεύουν» τις δυτικές χώρες.

«Μια ερώτηση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε είναι αν οφείλαμε να ξέρουμε περισσότερα γι’ αυτό», δήλωσε η Άρντερν. «Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι ένα κράτος παρακολούθησης (…) όμως υπάρχουν ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις».

Η πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τον ύποπτο, έναν 28χρονο αυστραλό εξτρεμιστή. Ο Μπρένταν Τάραντ συνελήφθη μερικά λεπτά μετά τις επιθέσεις και προς το παρόν έχει απαγγελθεί σε βάρος του μια κατηγορία για φόνο.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, όμως θα είναι εξαντλητική και τα πορίσματά της θα ανακοινωθούν μέσα σε εύλογη προθεσμία, πρόσθεσε η Άρντερν.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας
«Θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία για κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας